• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Vislanda i Alvesta kommun, Kronobergs län. Det brinner i en avfallsanläggning utanför Gottåsa med rökspridning mot Vislandaområdet som följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Kronoberg.

En flygbild av en brinnande skog och en ung kvinna med keps som blir intervjuad i brandområdet.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ungdomar på en skogskurs ger sina intryck av brandplatsen tio år efteråt. Ulrika Olsson bodde nära brandområdet och berättar hur hon som 12-åring upplevde de dramatiska branddygnen i Västmanland, den enskilt största skogsbranden i Sverige sedan åtminstone 1950-talet. Foto: SVT Arkiv & Anna Mi Skoog/SVT

Tio år efter den stora skogsbranden i Västmanland: ”Tallarna står kvar – helt döda”

Uppdaterad
Publicerad

I dag, den 31 juli, har det gått exakt tio år sedan den stora skogsbranden i Västmanland bröt ut. SVT följde med en grupp naturintresserade ungdomar till den unika brandplatsen.

– Väldigt coolt, tyckte Ylva Wångersjö om att få se brandområdet, med de grå trädskeletten som ännu står kvar.

Kursen med skogstema arrangeras av SLU, Sveriges lantbruksuniversitet, och har samlat 35 deltagare i åldrarna 16-21 år från olika delar av landet.

En av kursdagarna tillbringade ungdomarna i brandområdet.

Skogsbranden i Västmanland

Professor Grzegorz Mikusinski, verksam vid SLU, är expert på fåglar och har forskat om biologisk mångfald i brandområdet i tio år.

– Det här har varit kanske den mest spännande forskningsupplevelse jag haft, säger han.

Dynamisk utveckling

Mikusinski berättade för ungdomarna om brandens snabba förlopp och hur branden påverkat naturen under de tio år som gått.

– Det som förvånat mig mest är dynamiken, och den stora variationen år från år. Det är häpnadsväckande. Det är en ny situation hela tiden, som öppnar för nya arter att finna möjligheter här i området. De första åren var det ganska få arter, men miljoner individer, förklarar han.

Det är lätt att tro att en skogsbrand utplånar allt liv i området. Men så är inte fallet.

– Jag var i brandområdet tre dagar efter branden. Då såg jag redan spindelnät, berättar han.

Vissa arter av svampar etablerade sig tidigt efter branden. Även sorkar hade gynnsamma förhållanden, med gott om mat och få naturliga fiender de första åren efter branden.

Gynnar många fågelarter

Den rikliga lövskog som växer upp i den delen av brandområdet som nu är skyddat kommer att gynna många fågelarter framöver.

– I dag har vi några få häckande par av vitryggig hackspett i Sverige. Men om 25-30 år är jag övertygad om att det kommer finnas flera dussintal vitryggiga hackspettar som har den absolut bästa häckningsplatsen i Sverige här, säger Grzegorz Mikusinski.

En av ungdomsledarna på lägret, Ulrika Olsson, var 12 år när skogsbranden rasade inte långt från hennes hem utanför Ängelsberg.

I klippet berättar Ulrika om hur hon upplevde de dramatiska branddygnen.

Så spred sig elden över Västmanland 2014

Så gick det till när den största skogsbranden i modern tid bröt ut i Västmanland.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Branden startade 31 juli 2014, var under kontroll 11 augusti, men bedömdes vara helt släckt först i april 2015. Totalt omfattade den en yta på 13 800 hektar. En person dog, två skadades svårt, omkring 1 000 personer evakuerades och 25 hus eldhärjades.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skogsbranden i Västmanland

Mer i ämnet