Kursen med skogstema arrangeras av SLU, Sveriges lantbruksuniversitet, och har samlat 35 deltagare i åldrarna 16-21 år från olika delar av landet.
En av kursdagarna tillbringade ungdomarna i brandområdet.
Professor Grzegorz Mikusinski, verksam vid SLU, är expert på fåglar och har forskat om biologisk mångfald i brandområdet i tio år.
– Det här har varit kanske den mest spännande forskningsupplevelse jag haft, säger han.
Dynamisk utveckling
Mikusinski berättade för ungdomarna om brandens snabba förlopp och hur branden påverkat naturen under de tio år som gått.
– Det som förvånat mig mest är dynamiken, och den stora variationen år från år. Det är häpnadsväckande. Det är en ny situation hela tiden, som öppnar för nya arter att finna möjligheter här i området. De första åren var det ganska få arter, men miljoner individer, förklarar han.
Det är lätt att tro att en skogsbrand utplånar allt liv i området. Men så är inte fallet.
– Jag var i brandområdet tre dagar efter branden. Då såg jag redan spindelnät, berättar han.
Vissa arter av svampar etablerade sig tidigt efter branden. Även sorkar hade gynnsamma förhållanden, med gott om mat och få naturliga fiender de första åren efter branden.
Gynnar många fågelarter
Den rikliga lövskog som växer upp i den delen av brandområdet som nu är skyddat kommer att gynna många fågelarter framöver.
– I dag har vi några få häckande par av vitryggig hackspett i Sverige. Men om 25-30 år är jag övertygad om att det kommer finnas flera dussintal vitryggiga hackspettar som har den absolut bästa häckningsplatsen i Sverige här, säger Grzegorz Mikusinski.
En av ungdomsledarna på lägret, Ulrika Olsson, var 12 år när skogsbranden rasade inte långt från hennes hem utanför Ängelsberg.
I klippet berättar Ulrika om hur hon upplevde de dramatiska branddygnen.