Luul möter kvinnor som blivit könsstympade: ”De minns övergreppet de blivit utsatta för”

Uppdaterad
Publicerad

Att skära bort delar av det kvinnliga könsorganet är en typ av könsstympning, men utsatta kvinnor söker sällan vård. Det menar Luul Jama som är ordförande för Föreningen Existera. 

– De har svårt att veta vart de ska vända sig, säger hon. 

Enligt en kartläggning som Socialstyrelsen gjort har cirka 40 000 till 50 000 flickor och kvinnor som bor i Sverige blivit utsatta för könsstympning. Föreningen Existera där Luul Jama är ordförande jobbar med uppsökande verksamhet och träffar många utsatta.

I undersökningen där Socialstyrelsen gjort en inventering av vården som erbjuds för könsstympade framkommer att majoriteten av de som söker vård är gravida och barnföderskor. Enligt Luul Jama beror det på att de då kommer i kontakt med vården och kan ha komplikationer, men för de andra är det svårt att veta vart man ska vända sig.

– Många av kvinnorna vi möter minns det övergrepp de blivit utsatta för och tycker att det är svårt att hitta information om vård, berättar Luul Jama.

Hör Luul Jama berätta om konsekvenserna av könsstympningen och om hur kvinnorna mår.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.