Svårt att prata om könsstympning vid hälsosamtal – lathund för skolsköterskor i Västerås tas fram

Uppdaterad
Publicerad

Det är svårt för många skolsköterskor att prata om könsstympning med vårdnadshavare. Därför jobbar man nu med att ta fram en lathund som kan användas av skolsköterskorna under hälsosamtalen med vårdnadshavare till barn i förskoleklass i Västerås stad.

Att ställa rätt frågor, inte vara anklagande och veta hur man ska bemöta olika svar. Det kan vara svårt när det handlar om samtal kring hedersrelaterat våld och förtryck (HRVF). Det menar Jurgita Ravaityte Kristoffersson som är samordnare med inriktning HRVF på Centrala elevhälsan på Västerås stad. 

– Det är ett tabubelagt ämne, både för utsatta och för oss som möter barnen. Vi yrkesverksamma är dåligt utrustade och behöver lära oss mer. Därför är det här ett sätt att bli bättre och bli mer bekväma med att upp frågan, berättar hon.

”Behövs mod och kunskap”

Till en början kommer lathunden främst användas vid hälsosamtal med vårdnadshavare till barn i förskoleklass, men tanken är att utveckla den och kunna använda lathunden vid hälsosamtal för alla årskurser. 

– För att kunna ställa frågorna om könsstympning behövs mod och kunskap. Genom lathunden kommer vi vara mer förberedda i fler situationer, förklarar Jurgita Ravaityte Kristoffersson. 

Förutom lathunden kommer även övrig skolpersonal utbildas mer kring HRVF.

Hör Jurgita Ravaityte Kristoffersson på Centrala elevhälsan berätta om hur hälsosamtalen kommer gå till i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.