Två kvinnor och en man döms till fängelse efter att en man hittades död i en lägenhet i Västerås. Foto: Johan Bjernevall/SVT

Man hittades död efter en lägenhetsbrand på Pettersberg i Västerås – tre personer döms till fängelse

Uppdaterad
Publicerad

Det var i samband med en lägenhetsbrand på Pettersberg i Västerås under påskhelgen 2022 som en man hittades död. Nu döms tre personer till fängelse för händelsen.

Det var när släckningsarbetet i lägenheten var klart som en död man hittades i bostadens vardagsrum. Mannen hade flera skador på kroppen och hans ben var ihoptejpade.

Tre personer åtalades misstänkta för mord, men frias på den punkten och döms för andra brott. Två av personerna döms till tio års fängelse för grov mordbrand, brott mot griftefriden, synnerligen grov misshandel och vållande till annans död. Den tredje personen, en kvinna, döms istället till sju års fängelse för synnerligen grov misshandel och vållande till annans död.

Orsakade mannens död

Anledningen till att personerna inte döms för mord är för att rätten inte anser att det framkommit något som tyder på att allt var planerat i förväg, samt att det inte är ställt utom rimliga tvivel att man haft som uppsåt att beröva mannen livet. Däremot anser rätten att de tre personerna tillsammans och i samförstånd har misshandlat mannen och att det orsakat hans död.

Enligt rätten var mannen död redan 16 april, medan branden anlades några dagar senare. I domen framkommer att mannen både blivit strypt och fått ett stort antal hugg, stick och slag med olika verktyg.

De tre personerna döms även till att betala skadestånd på 60 000 kronor vardera till mannens nära anhöriga.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.