Man med kofot fritog patient från psykiatrin i Västerås

Uppdaterad
Publicerad

En man med kofot fritog på måndagen en patient från vuxenpsykiatrin i Västerås.

– Han krossade ett fönster med kofoten så att patienten kunde smita ut, säger polisens presstalesman Roland Komaromi.

Larmet från vuxenpsykiatrin i Västerås kom till polisen vid 13.15. En man med en kofot krossade ett fönster och fritog en man i 30-årsåldern innan de flydde i en röd bil.

Enligt polisen gick fritagningen lugnt till och ingen person skadades.

– Vi kom tyvärr lite försent till platsen. Totalt hade vi tolv patruller inblandade i insatsen på olika sätt. Vissa var på plats och letade i närområdet medan andra höll koll på vägarna, säger polisens presstalesman Roland Komaromi.

Polisen: Ingen fara för allmänheten

Den fritagne mannen kom till psykiatrin i Västerås under söndagen. Enligt polisen utgör han inte någon fara för allmänheten.

– Men det är alltid allvarligt att en person som ska vara på psykiatrin inte är där. Det är ovanligt att det sker fritagningar från psykiatrin.

Polisen ska gå igenom övervakningsbilder från rymningsplatsen och har gjort en intern efterlysning av den fritagne och den röda flyktbilen.

– Bilen var nytvättad så den sticker ut i det här vädret, säger Roland Komaromi.

Inledningsvis är brottsrubriceringen skadegörelse samt främjande av flykt.

Psykiatrin i Västerås ska se över skyddet

Vuxenpsykiatrin i Västerås har den lägsta säkerhetsklassen, klass tre, och saknar staket eller barriärer, till skillnad från rättspsykiatrin som har högre säkerhet. Verksamhetschefen Christine Senter säger att de sedan tidigare håller på att se över säkerheten.

– Det här får vi ta med oss i det arbetet. Nu var det ingen patient eller personal som kom till skada, men det är klart att det är allvarligt.

Hur kan det här hända överhuvudtaget?

– Vi gör det bästa vi kan med de lokaler vi har. På en klass tre-klinik finns det inga krav på att stå emot fritagningsförsök. Vi får se om det finns något vi kan göra för att förstärka våra fönster och dörrar och om vi kan utrusta lokalerna på något annat sätt.

– Vanligtvis har våra patienter också tillgång till telefon och dator, vilket gör att det kan finnas möjlighet att kommunicera som vi inte övervakar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.