Maritas man var i 45-årsåldern när de första tecknen på demens visade sig. Då var barnen i skolåldern, och Marita hade börjat arbeta på ett demensboende i Kungsör.
– Jag såg ju samma beteende hos min man som hos de äldre på boendet, säger hon.
Kampen för att maken skulle få en diagnos och ge familjen hjälp var tuff för Marita, som blev utmattad. Nu är hon tillbaka på sitt arbete och maken deltar i kommunens dagverksamhet. Under senare tid har Marita fått viktigt stöd av demensförbundets yngrenätverk.
Stor skillnad i anhörigstöd
SVT granskning visar att Kungsör är den kommun i Västmanland som satsar minst på stöd till dementas anhöriga. Alla andra kommuner i länet har heltidsanställda anhörigstödjare med inriktning demens, och i större kommuner som Västerås är stödet väl utbyggt. I Kungsör arbetar två personer deltid med anhörigstöd till dementa, vid sidan av anställningar i hemtjänsten.
Men enligt Kungsörs politiker ska det nu bli ändring.
”Under början av 2023 kommer insatserna att skalas upp. Vi ser ett stort ökat behov, vilket också är en anledning att vi prioriterar detta”, skriver Linda Söder Jonsson (S), ordförande för socialnämnden i Kungsör, i ett mejl till SVT.
I klippet berättar Marita om stödet hon och barnen hade behövt och deras tuffa erfarenhet av att vara unga anhöriga.