• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Hör reportern sammanfatta maskinförarens berättelse i rätten. Foto: TT / SVT

Maskinföraren berättade i rätten om hur han flydde branden: ”Lågorna var för höga”

Uppdaterad
Publicerad

På tisdagen hördes mannen som körde markberedaren som tros ha startat den stora skogsbranden i Västmanland sommaren 2014. I tingsrätten beskrev han hur han förgäves kämpade mot lågorna.

Torsdagen då branden startade fanns det ingen brandvakt på kalhygget i Surahammars kommun. Flera förare hos skogsentreprenören hade påtalat att det skulle vara både säkrare och effektivare med en brandvakt på grund av att det var så pass torrt i marken.

Måndag till onsdag hade man brandvakt, men inte på torsdagen. Trots detta valde man att köra med markberedaren.

Skogsbranden i Västmanland

– Jag tyckte att det kändes okej att köra och att vi var väl förberedda med vatten, säger maskinföraren under huvudförhandlingen i tingsrätten.

”Lågorna var för höga”

Maskinföraren var därmed den enda som är på kalhygget när han märker att det har börjat brinna i marken. Han försöker släcka branden med vatten men lyckas inte. Då ringer han räddningstjänsten.

Det fanns mer vatten i markberedare men maskinföraren tog sig till ett säkert avstånd när han märkte att släckningsförsöken inte gav någon effekt. Det tar drygt en timme för räddningstjänsten att komma fram till platsen och branden sprider sig snabbt.

– Jag vågade inte fortsätta släcka för lågorna var för höga. Jag var rädd, säger han.

Ska avgöra vem som bär ansvaret

Under torsdagens förhandling hördes även de åtalade, Stora Enso och skogsentreprenören. Åklagaren försökte bland annat bena i var ansvaret låg för att införa ett eventuellt körstopp vid markberedning samt i vilken utsträckning hänsyn togs till brandriskerna.

15 rättegångsdagar är avsatta i Västmanlands tingsrätt för att utreda ansvarsfrågan. Om allt går som planerat är sista rättegångsdagen den 20 november.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skogsbranden i Västmanland

Mer i ämnet