En delad bild med tre sektioner: till vänster en person i en mörk jacka med en rosa sløyfa, i mitten en kvinna i en mörk kappa med blont hår, och till höger en man i en grön jacka och grå mössa. Bakgrunden varierar i varma och neutrala färger.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Jag tycker personalen förtjänar det” – se hur stora summor västeråsare ger i dricks i klippet. Foto: Elin Krell/SVT

Västeråsare om dricks som standard: ”De förtjänar det”

Uppdaterad
Publicerad

Jämnar du ut summan när du ska betala på restaurang? Klickar i rutan för 15 procent i dricks som tillägg?

SVT pratade med några västeråsare som har skildra tankar om när man vill dricksa och inte.

Procentdricks lanserades för ett par år sedan och har spridits till många restauranger och krogar sedan dess. I dag kan det nästan kallas standard, och många har sett en ökning i inkomst på dricks.

– Det blir enklare då att välja att dricksa, säger Sofi Andrezius.

”I början kunde man väl inte ens dricksa på vissa ställen” – se i videon hur västeråsarna resonerar.

Hur tänker du när det gäller dricks?

Nu stänger vi den här chatten. Tack för ert engagemang i frågan, över 300 inlägg har kommit in! Du kan läsa alla här under.

Lasse • Visst har resturangfolk kollektivavtal? Då ska det räcka. Man kanske skulle lagt dricks på min yrkeskategori också. 10% på en bilreparation som kostar kunden 8000:-. 800:- i dricks för väl utfört arbete. Gör man ett bra jobb så kommer folk tillbaka, då kan arbetsgivaren ge högre lön. Då behövs ingen dricks. Ge pengarna till de gamla istället.

Lars Berglund • Varför ska man ha dricks för att göra sitt jobb är det för att restaurangbranschen betalar svältlöner?
Har du betalat 5 ggr priset för drickat mot vad det dyra systembolaget tar så känns det inte särskilt vettigt men det är väl upp till var och en. Kanske ge dricksen till välgörenhet istället.
Med önskan om ett gott nytt år till alla.
Lars

Fia • Dricks är skattepliktig. Före 1988 la skatteverket på 5 % extra skatt på all serveringspersonal eftetsom de fick dricks. Vill restaurangerna tillbaks till det systemet? Dricks är extra ersättning för utfört arbete. Oredovisade pengar är svart ekonomi

Diana • Branchen måste skärpa sig. Jag som kund lägger mina surt förvärvade pengar på att gå ut och äta. Vill ha en trevlig stund och njuta av god mat. Vill branchen jaga hem mig med era kortterminaler som kräver dricks vill inte jag gå ut. Jag kan laga mat hemma och njuta av trevligt sällskap istället. Jag vill inte bli uppläxsad av unga på krogen.

Anita • För mig känns det nästan som tiggeri.
Jag avstår från att dricka när det är förinställt i terminalen.

Lars-göran • Helt idiotiskt med dricks. Jag förväntar mig service och vänligt bemötande på krogen, men det gör jag på Ica, Willys, fordonsbesiktningen mfl. Ska man behöva dricka dom också?

Andreas • Värst är när man står i baren och beställer en vanlig fatöl och får fram en terminal med dricksval.
Vilken del av servicen ska jag ge dricks för? Att de plockar fram ett glas eller drar i spaken?

Linus • Dricks
Är en gåva för väl utfört arbete.
Den skall man inte betala skatt för.
Gåvo skatten ÄR borttagen.
Så ger alltid i handen!

George • För några år sedan hade vi mängder av tiggare utanför butiker och varuhus. Nu har de flyttat in på krogen. Har slutat gå på restaurang sen i somras. Vill inte bidra till förnedringen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.