Procentdricks lanserades för ett par år sedan och har spridits till många restauranger och krogar sedan dess. I dag kan det nästan kallas standard, och många har sett en ökning i inkomst på dricks.
– Det blir enklare då att välja att dricksa, säger Sofi Andrezius.
”I början kunde man väl inte ens dricksa på vissa ställen” – se i videon hur västeråsarna resonerar.
Hur tänker du när det gäller dricks?
Lasse • Visst har resturangfolk kollektivavtal? Då ska det räcka. Man kanske skulle lagt dricks på min yrkeskategori också. 10% på en bilreparation som kostar kunden 8000:-. 800:- i dricks för väl utfört arbete. Gör man ett bra jobb så kommer folk tillbaka, då kan arbetsgivaren ge högre lön. Då behövs ingen dricks. Ge pengarna till de gamla istället.
Lars Berglund • Varför ska man ha dricks för att göra sitt jobb är det för att restaurangbranschen betalar svältlöner?
Har du betalat 5 ggr priset för drickat mot vad det dyra systembolaget tar så känns det inte särskilt vettigt men det är väl upp till var och en. Kanske ge dricksen till välgörenhet istället.
Med önskan om ett gott nytt år till alla.
Lars
Diana • Branchen måste skärpa sig. Jag som kund lägger mina surt förvärvade pengar på att gå ut och äta. Vill ha en trevlig stund och njuta av god mat. Vill branchen jaga hem mig med era kortterminaler som kräver dricks vill inte jag gå ut. Jag kan laga mat hemma och njuta av trevligt sällskap istället. Jag vill inte bli uppläxsad av unga på krogen.