Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Ibland är det lite skräckblandad förtjusning” – följ de tre studentsjuksköterskorna Hafsa, Carin och Ida på jobbet på medicinkliniken i Västerås. Foto: Jenny Berggren/SVT

Blivande sjuksköterskor får jobba på riktigt på sjukhus i Västerås: ”Blir tryggare”

Uppdaterad
Publicerad

Två pass i månaden arbetar studentsjuksköterskorna Hafsa, Carin och Ida på medicinkliniken på sjukhuset i Västerås. ”Yrkesrollen” är ny och inte alltför välkänd än – ens bland vårdkollegorna – men ska hjälpa dem bli mer förberedda för kommande yrkesliv.

– Det är verkligen en ynnest att få öva såhär, utan den press man ofta känner under praktiken, säger studentsjuksköterskan Carin Björkdahl.

De är varken praktikanter eller sjuksköterskor, snarare någonting däremellan. De läser sista året på sjuksköterskeutbildningen på universitet eller högskola och är anställda med timlön enligt avtal. Som vårdbiträde eller undersköterska beroende på vilken utbildning de har i grunden.

Ska stötta elever på sjuksköterskeprogrammet

Två pass i månaden jobbar de i team med sin mentor, en färdigutbildad sjuksköterska, på sin ”fadderavdelning”. Syftet är att hjälpa studerande på sjuksköterskeprogrammet in mer i yrkesrollen och ge dem större förståelse för vad arbetet som sjuksköterska innebär. Ett komplement till praktiken under utbildningen.

– Det är bra! Det finns en yrkesrelaterad stress hon många nyexaminerade sjuksköterskor, konstaterar Carin Björkdahl i videon.

Medicinkliniken på sjukhuset i Västerås ska ha varit först ut i landet med detta. Inspirationen kommer bland annat från traineeprogram och liknande i andra branscher.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.