Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Så fungerar det – tre frågor om Region Västmanlands koncept med studentsjuksköterskor. Foto: Jenny Berggren/SVT

Nyutbildade sjuksköterskor ofta dåligt förberedda för yrkeslivet – Västmanland först ut med studentsjuksköterskor

Publicerad

Välutbildade teoretiskt men dåligt förberedda för verkligheten. Så upplever många regioner de nyutbildade sjuksköterskor som kommer i tjänst. Samtidigt vittnar nya sjuksköterskor om en arbetsrelaterad stress. I Västmanland försöker man lösa detta på ett nytt sätt.

Bilden av att vårdstudenter inte är tillräckligt rustade för yrkeslivet tycks vara vedertagen. Enligt en rapport från Socialstyrelsen menar elva av 21 regioner att nyexaminerade sjuksköterskor är ”mindre väl” eller till och med ”dåligt” förberedda för yrkeslivet. Något som bland annat tidningen Dagens medicin rapporterat om.

Lösningen: Anställ studenter

Region Västmanland ska ha varit först ut i landet med konceptet som ska bidra till att nyexaminerade sjuksköterskor blir säkrare och tryggare.

Under sitt sista år på utbildningen på sjuksköterskeprogrammet, timanställs studenterna och får under två arbetspass per månad träna på olika situationer och moment. Det under ledning av en mentor.

– Syftet är att gapet ska minskas mellan utbildning och yrkesliv, säger Lena Svanbom, vårdutvecklare.

Hur patientsäkert?

Projektet inleddes hösten 2023 på medicinkliniken och har nu spridits till fler kliniker. Utvecklarna berättar att även andra regioner visat intresse. Det har dock inte varit helt okomplicerat – i början IVO-anmäldes projektet.

– Missuppfattningen var att vi skulle lösa sjuksköterskebristen genom att anställa studenter, men så är det ju inte. De ersätter ingen, utan går utöver, och alltid tillsammans med sin mentor. De två är som en, säger Mathilda Almbacke, verksamhetsutvecklare.

I videon: Så fungerar det – tre frågor om Region Västmanlands koncept med studentsjuksköterskor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.