Northvolts utmaning: En säker arbetsmiljö – utan att sluka samhällsresurser

Publicerad

När nya industrier nu byggs upp i Sverige gör de också anspråk på de gemensamma samhällsresurserna, som brandkår och sjukvård. Olyckor och bränder kan leda till stora blåljuspådrag – även situationer som inte bedöms särskilt allvarliga.

Northvolts stora batterifabriker är ett exempel. Där pågår nu ett arbete för att hitta rutiner som inte ska ta samhällsresurser i onödan, samtidigt som personalens arbetsmiljö och säkerhet inte ska äventyras.

– Det här är en helt ny basindustri för Sverige där vi också behöver bygga upp den här kunskapen tillsammans med räddningstjänst, sjukvård och även till exempel arbetsmiljöverket och fackförbunden, säger Anders Thor, pressansvarig på Northvolt.

I videon följer SVT med in på anläggningen på Finnslätten i Västerås.

Där skedde som exempel ett tillbud på juldagen som ledde till stora insatser av brandkår, polis och sjukvård. En händelse man nu drar lärdom av på flera sätt.

– Nu jobbar vi med hur vi kan skapa en trygghet i att saker och ting skett automatiskt och att folk inte utsatts för fara. Vi för diskussioner med både brandkåren och sjukvården kring hur vi kan göra insatserna mindre, säger Anders Thor.

Säkerhets- och arbetsmiljöarbetet som görs i Västerås kommer att ligga som viss grund även för det i företagets jättefabrik i Skellefteå, enligt Anders Thor, pressansvarig på Northvolt. Foto: Jenny Berggren/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.