• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Nya industrier ställer nya krav på räddningstjänsten: ”Får öva mindre på annat”

Uppdaterad
Publicerad

Trots att lagstiftningen reglerar mycket kring kemikaliehantering och farliga verksamheter så innebär nya industrier med komplicerad verksamhet också nya krav på den lokala räddningstjänsten. Det kan handla om ny kunskap, utrustning och kännedom om lokaler och produktion.

– Resursmässigt så går det åt, om inte annat så övningstid, säger Fredrik Eriksson på Mälardalens räddningstjänst i videon.

Västerås tillhör de kommuner som jobbat aktivt för att locka nya företag med nya arbetstillfällen. Northvolts batterilab är ett exempel på ny och komplicerad verksamhet som etablerat sig de senaste åren, samtidigt finns stora planer på att fortsätta utveckla industriområdet Finnslätten

Nyetableringar påverkar samtidigt lokala myndigheter och samhällsresurser. I videon berättar brandingenjör Fredrik Eriksson om hur räddningstjänsten påverkas och får anpassa sina resurser.

Samtidigt landar ett stort ansvar också hos verksamheten.

– Ofta har också de här industrierna en hög ambition att själva hantera de situationer som uppstår. Det är ju till exempel för man vill undvika långa driftstopp, säger Fredrik Eriksson.

Vems är ansvaret?

Detta regleras av lagstiftning gällande kemikaliehantering och farlig verksamhet.

Den verksamhet som hanterar stora mängder kemikalier behöver själv kunna hantera mindre olyckor och har också skyldighet att informera räddningstjänsten, andra myndigheter och allmänhet om riskerna hanteringen innebär.

Hos dem som klassas som farlig verksamhet blir räddningstjänsten tillsynsmyndighet och har möjlighet att ställa krav på att verksamheten själv har utrustning, kunskap och personal till att hantera riskerna.

Källa: Mälardalens räddningstjänst

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.