Västerås tillhör de kommuner som jobbat aktivt för att locka nya företag med nya arbetstillfällen. Northvolts batterilab är ett exempel på ny och komplicerad verksamhet som etablerat sig de senaste åren, samtidigt finns stora planer på att fortsätta utveckla industriområdet Finnslätten.
Nyetableringar påverkar samtidigt lokala myndigheter och samhällsresurser. I videon berättar brandingenjör Fredrik Eriksson om hur räddningstjänsten påverkas och får anpassa sina resurser.
Samtidigt landar ett stort ansvar också hos verksamheten.
– Ofta har också de här industrierna en hög ambition att själva hantera de situationer som uppstår. Det är ju till exempel för man vill undvika långa driftstopp, säger Fredrik Eriksson.
Vems är ansvaret?
Detta regleras av lagstiftning gällande kemikaliehantering och farlig verksamhet.
Den verksamhet som hanterar stora mängder kemikalier behöver själv kunna hantera mindre olyckor och har också skyldighet att informera räddningstjänsten, andra myndigheter och allmänhet om riskerna hanteringen innebär.
Hos dem som klassas som farlig verksamhet blir räddningstjänsten tillsynsmyndighet och har möjlighet att ställa krav på att verksamheten själv har utrustning, kunskap och personal till att hantera riskerna.
Källa: Mälardalens räddningstjänst