I både Köping och Västerås har ansvariga flaggat för att återgå till distansundervisning om det blir trångt i kollektivtrafiken. Foto: arkiv

Nu drar skolorna i Västmanland igång

Uppdaterad
Publicerad

Under tisdagen drar gymnasieskolorna igång på de flesta platserna i länet. Trängsel i kollektivtrafiken har inför detta varit en het fråga, och SVT kommer i dag att finnas på plats vid skolor och busshållplatser – för att se om det går att hålla avstånd i kollektivtrafiken.

Efter en vårtermin med distansundervisning ska gymnasieeleverna nu återgå till det normala.

Förberedelserna för att kunna ta emot eleverna på ett säkert sätt har pågått en tid, men den största oron inför skolstarten har handlat om kollektivtrafiken. Kommer det bli trångt på bussar och tåg när skolorna nu öppnar igen?

I både Köping och Västerås, där länets största gymnasieskolor finns, har ansvariga redan inför skolstarten flaggat för att distansundervisning kan komma återinföras om det uppstår trängsel i kollektivtrafiken.

Försenade skolstarter

I fredags presenterade Arne Andersson, direktör på kollektivtrafikförvaltningen i Västmanland, en rad åtgärder som kommer att vidtas om det blir trångt på länets bussar. En av dem är att passagerare kan nekas ombordstigning om bussen redan är för full.

För att tillmötesgå VL och underlätta situationen har Ullvigymnasiet i Köping bestämt sig för att senarelägga skolstarten för vissa årskurser.

Ettorna börjar på tisdagen klockan 8.20, medan tvåorna och treorna startar sin hösttermin på onsdagen klockan 10. Dessa tider gäller till på fredag, då eleverna återgår till ordinarie schema.

– Vi tycker det här är ett bra sätt att smyga igång och se hur effekten blir i kollektivtrafiken. Vi har ett bra samarbete med VL, säger Thomas Karlsson, skolchef i Köping.

Rudbeckianska gymnasiet i Västerås har valt att senarelägga de äldre elevernas skolstart. De nya ettorna ska vara på plats klockan 10.00 på tisdagen, medan tvåor och treor anländer först klockan 14.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.