Barnen fick höra nya VMA-tutan för första gången.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Spännande”, beskrev Oscar Sjöberg, Oscar Lagerberg och Molly Lagerberg känslan inför att VMA-tutan skulle testas vid Nybyholmsskolan. I klippet ser ni hur reaktionen blev för skoleleverna. Foto: Nina König/SVT

Nu ska VMA-signalen höras bättre i Arboga – här testas nya ”Hesa Fredrik” på skolan

Publicerad

På måndagen testade Arboga kommun sina nya VMA-tyfoner, så kallade ”Hesa Fredrik”.

– Man blev väl skrämd första gången i alla fall, säger Oscar Lagerberg som går i årskurs 2 på Nybyholmsskolan, kort efter att nya VMA-tutan testades.

För barnen på Nybyholmsskolan, som är en F-5-skola, var det första gången som de fick höra ”Hesa Fredrik” larma över skolgården på måndagen. Den gamla VMA-tyfonen togs bort för många år sedan och det är först nu under sommarlovet som det har satts dit en ny.

– Många av våra barn kommer från andra länder och har upplevt krig, så vi har pratat med dem om det innan i klasserna, säger Ros-Marie Sjöström som är rektor på skolan.

Hon berättar att det kan vara otäckt för en del barn när ”Hesa Fredrik” larmar, men att skolan har arbetat med ett utbildningsmaterial från Försvarsmakten för att förbereda barnen ordentligt.

– Sedan har har vi försökt tona ner det och inte göra så stor sak av det. Man får ta det på ett barns vis, så att de förstår, säger hon.

Fick en tyfon över

Under våren och sommaren har Arboga kommun tillsammans med MSB, Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskap, förnyat och placerat om sina ”Hesa Fredrik” för att signalen ska höras tydligare och stötta upp där det saknas täckning.

– Vi bytte ut flera gamla och fick en över och då sattes den upp på Nybyholmsskolan igen, säger Johan Sohlberg, beredskapsamordnare på Arboga kommun.

Han berättar att det har funnits en ”Hesa Fredrik” på skolan för flera år sedan, men att den togs bort i samband med att många tyfoner monterades ner för runt tio år sedan.

Vad är vma?

VMA är ett varningssystem som används vid olyckor och allvarliga händelser, vid svåra störningar i viktiga samhällsfunktioner och vid krishantering i samband med extraordinära händelser.

Systemet med tyfonerna, testas fyra gånger per år klockan 15.00 den första helgfria måndagen i mars, juni, september och december.

VMA-tyfonerna är främst avsedda att varna personer som befinner sig utomhus.

VMA innefattar information i radio och TV, samt i vissa fall utomhusvarningssystemet ”Hesa Fredrik”.

Källa: Arboga kommun

Varför kallas utomhuslarmet ibland för Hesa Fredrik?

Larmet testades för första gången 1931 och även om dess officiella namn är Viktigt meddelande till allmänheten (VMA) fick den snart sitt mer kända namn, Hes Fredrik. Oscar Fredrik Rydqvist, krönikör på Dagens Nyheter, tyckte nämligen att den nya larmsignalen lät lika hes som han själv och uttrycket spred sig sedan snabbt.

Källa: Arboga kommun

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.