Susanna Hansen – en kvinna i mössa och jacka står på en gångbro, frost på marken

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Caroline Slotte/SVT

Nu startar bygget av en ny faunapassage i Västerås

Uppdaterad
Publicerad

Västerås kommer få ytterligare en faunapassage – denna gång vid Falkenbergska kvarnen. För att kunna bygga den krävs en hel del förarbete, bland annat måste gång- och cykelbanan stängas av för att sedan kunna breddas. 

– Det är för att få ner byggtrafiken till dammen, berättar Susanna Hansen, vattensamordnare på Västerås Stad. 

Genom att bygga faunapassagen kommer fiskarna i Mälaren och Svartån kunna simma upp till Åkesta utanför Västerås. Enligt Susanna Hansen som är vattensamordnare kommer det gynna fiskarna. 

– I dag är fiskarna i Mälaren och Svartån delvis isolerade från varandra. Flera arter är beroende av att vandra i vattendrag för lek och hitta föda. Genom faunapassagen kommer fiskarna få tillgång till väldigt fina lekmiljöer, förklarar hon.

Trafikpåverkningar under bygget

När den första etappen av faunapassagen börjar byggas kommer det innebära en del trafikändringar samt buller. Gång- och cykelbanan kommer stängas av och ledas om, men i slutändan kommer det bli bättre framkomlighet när allt är klart, enligt Hansen.

Planen är att allt ska vara klart till sommaren 2023. 

I klippet berättar vattensamordnaren Susanna Hansen om hur bygget kommer gå till och vad notan går på.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.