Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Självklart intressant” – Fagerstas kommunalråd Åsa-Märta Sjöström (S) om varför hon kan tänka sig köpa tillbaka fastigheter hon röstade för att sälja för tre år sedan. Foto: Audrey Erath/SVT

Fagersta vill köpa tillbaka kommunhuset från krisande SBB

Uppdaterad
Publicerad

Nyligen beslutade styrelsen för krisande börsbolaget Samhällsbyggnadsbolaget, SBB, som äger 700 kommunala fastigheter runt om i Sverige, att eventuellt sälja hela eller delar av verksamheten för att rädda bolaget. Det innebär att kommunhuset i Fagersta snart kan vara till salu, vilket Fagersta Nyheter var först med att rapportera.

En spekulant är Fagersta kommun som kan tänka sig köpa tillbaka kommunhuset man sålde för tre år sedan. Kommunens fastighetsstrateg, Ulf Egerfält, har löpande kontakt med SBB:s regionansvarige och har fört fram att man är intresserad att köpa tillbaka fastigheterna om möjligheten ges till enskilda köp.

– Samtidigt vill ju SBB sälja till fullt marknadsvärde, säger Ulf Egerfält, fastighetsstrateg.

Och dagens marknadsvärde – är det högre än vad kommunen sålde för 2020?

– Sannolikt är det så.

Omdebatterad försäljning

För tre år sedan sålde kommunen Brukskontoret och Norra station till bolaget Offentliga hus, som året därpå köptes upp av SBB. Kommunen sålde fastigheterna för 20,1 miljoner och överenskommelsen var att den nya ägaren skulle renovera fastigheterna till nytt kommunhus. I gengäld skulle kommunen hyra fastigheterna i 25 år.

Enligt majoriteten, S + M, var hyresupplägget mer kostnadseffektivt eftersom kommunen då själva inte behövde bekostade renoveringen av kommunhusen. Men det här kritiserades av oppositionen, V och SD, och försäljningen höll på att leda till folkomröstning.

I klippet: ”Självklart intressant”– därför vill Fagersta kommun köpa tillbaka kommunhuset.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.