Den nya handlingsplanen bygger på redan pågående insatser i grundskolan som kompletteras med insatser inom förskola och gymnasieskola. Foto: TT /arkiv

Insatser redan i förskolan – nu stärks arbetet mot hedersförtryck i Västerås

Publicerad

Tidigare har arbetet för att upptäcka och motverka hedersrelaterat våld och förtryck varit koncentrerat till grundskolorna i Västerås. Men i nya handlingsplanen finns insatser redan i förskolan.

– I den undersökning vi gjort efterfrågar förskolorna bland annat mer kunskap om könsstympning, berättar Issis Melin, Västerås stad.

På uppdrag av de tre pedagogiska nämnderna har barn- och utbildningsförvaltningen utrett hur arbetet mot hedersrelaterat våld och förtryck kan stärkas i skolvärlden i Västerås.

I den nya handlingsplan som tagits fram kompletteras de insatser som redan görs inom grundskolan – som utbildningsinsatser, föreläsningar och arrangemanget Hederscupen i futsal – med insatser även för förskolan och gymnasieskolan. Förhoppningen är bland annat att stärka samverkan mellan skolformerna och samla expertisen.

– Nu tar man ett gemensamt grepp om frågan för att tillsammans stärka arbetet mot hedersrelaterat våld, säger Issis Melin, skolkurator och sakkunnig inom Västerås stad.

Förskolan får eget avsnitt i handbok

Tillsammans med utbildningsledare och verksamhetschefer inom de tre skolformerna har Issis Melin, som är skolkurator och Västerås stads expert på området bland annat kartlagt behovet av kunskap, insatser och åtgärder genom en enkätundersökning i verksamheterna.

Det finns också en handbok som utvecklats tillsammans med socialtjänsten som nu reviderats.

– Den ska implementeras i verksamheterna. Vi kommer också att komplettera den med ett särskilt avsnitt som gäller förskolan, berättar Issis Melin.

Handlingsplanen gäller till och med 2022.

Issis Melin har jobbat med frågor kring hedersrelaterat våld och förtryck i 15 år, och har ett utbildningsansvar inom Västerås stad. Foto: Caroline Slotte

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.