Lagstiftningen gällande barnäktenskap i Sverige har blivit hårdare, i januari 2019 slutade Sverige erkänna barnäktenskap som ingåtts utomland. Trots det finns en del kvar att jobba med enligt Issis Melin.
– Barnäktenskap är svåra att upptäcka då de sker i utlandet. Det är svårt att veta vem som drabbats och av dem är det få som vågar söka hjälp, säger Issis Melin, skolkurator på Västerås Stad.
”Det är viktigt att medvetandegöra problematiken”
En trend som Melin sett är att ungdomarna vet vad hedersrelaterat våld och förtryck innebär. Det har lett till att de som träffat henne direkt har sagt att det är det de är utsatta av.
– Det är viktigt att medvetandegöra ungdomarna om problematiken. Genom att en ungdom känner till det, kan hen t.ex. hjälpa sin kompis som är drabbad, säger Issis Melin.
Därför väljer många att inte anmäla
I de flesta fall är det en jobbig process att gå igenom om man blivit utsatt för hedersrelaterat våld eller förtryck. Det genom att den enskilde kan bli tvungen att stå upp mot en hel grupp, klan eller släkt.
– Det är oftast många gärningsmän och det blir så stort ansvar på den enskilde som är ensam i det. På grund av det väljer många att inte anmäla, utan fortsätter att leva i förtryck, säger Issis Melin.
Hör Issis Melin berätta mer om vad hon anser krävs för att stoppa barnäktenskap.