Två personer i skyddskläder lyfter påsar med döda vildsvin ut ur skogen och upp på vägen där det står en fyrhjuling.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Niklas Hagman

Två nya fall av afrikansk svinpest – fåtal nya döda vildsvin hittade i Fagersta

Uppdaterad
Publicerad

Två nya fall av smittade vildsvin har konstaterats under fredagen. Ett fåtal nya döda vildsvin har hittats i kärnområdet och de nya fallen ska provtas. Enligt SVA är antalet bekräftade fall av afrikansk svinpest 20 stycken sedan utbrottet startade förra veckan.

Hittills har totalt 22 döda vildsvin som hittats i området testats.

– Det är fyra kilometer mellan de smittade vildsvin som hittats längst ifrån varandra, sa Karl Ståhl, statsepizootolog på SVA, under onsdagen.

Afrikanska svinpestutbrottet

Under helgen väntas flera hundra jägare ansluta till sökandet efter döda vildsvin. Samtidigt utvidgas sökområdet till att även omfatta ytan utanför kärnområdet – där de 20 smittade vildsvinen hittats. 

Artikeln uppdateras vardagar strax efter klockan 16.30 i samband med att Jordbruksverket, Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) och insatschefen på den operativa ledningscentralen håller pressträff. Där ges den senaste informationen kring utbrottet.

Lista: Så ska svinpesten i Fagersta stoppas

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Då blir det inget pang pang” – hör Lars Björk, Jägareförbundet Västmanland, om planen för att stoppa svinpesten i Fagersta. Foto: Hyppenbennings jaktlag och Audrey Erath/SVT

Restriktioner i den svinpestsmittade zonen

• Jaktförbud. Förbudet gäller all typ av jakt på alla arter av vilt.

• Svamp- och bärplockning.

• Skogspromenader utanför anlagd väg.

• Bad på icke allmän badplats.

• Alla typer av skogsbruksåtgärder.

• Att släppa hundar lösa.

• Fordon och maskiner som använts i lantbruk respektive skogsbruk i den smittade zonen måste rengöras och desinficeras för att få flyttas ut ur den smittade zonen.

• Den som håller tamgrisar i smittad zon ska bland annat se över sin biosäkerhet och kontakta veterinär om djur blir sjuka eller drabbas av ökad dödlighet.

• Aktiviteter, inklusive sportevenemang, sammankomster och offentliga tillställningar, där människor vistas i skog och mark, till exempel för att plocka svamp- och bär.

Källa: Jordbruksverket

Afrikansk svinpest drabbar inte människa

Afrikansk svinpest (ASF) är en smittsam och dödlig virussjukdom som drabbar tamgrisar och vildsvin. Sjukdomen drabbar inte människor eller andra djurslag.

Akut afrikansk svinpest ger hög feber, upphörd foderlust och nedsatt allmäntillstånd. Huden blir ofta blåaktigt på delar av kroppen och djuret går ostadig och okoordinerad. Andningssvårigheter, ögonflöde, kräkningar, diarré samt blödningar från mun och ändtarm kan också förekomma.

Smittade djur dör vanligen inom fem till tio dagar.

Viruset är mycket motståndskraftigt och överlever länge i miljön och i kött från infekterade djur – även om köttet varit fryst.

Afrikansk svinpest kan överföras via levande djur, kläder, bilar och redskap. Fordon och maskiner som använts i lantbruk och skogsbruk i en smittad zon måste rengöras och desinficeras.

Källa: Jordbruksverket, SVA

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Afrikanska svinpestutbrottet

Mer i ämnet