Operationer i fara – så kan vårdstrejken drabba Västmanland

Uppdaterad
Publicerad

Vårdfacket varnar för strejk i protest mot övertidsarbete – men Region Västmanland är inte överens.

En strejk skulle bland annat påverka planerade operationer i Sala och Köping.

Vårdförbundet varslade på tisdagen om strejk i Region Västmanland efter oenigheter med den centrala arbetsgivaren SKR, Sveriges kommuner och regioner.

Om inte de kommer överens inleds strejken den 11 juni klockan 11.

Konflikt mellan Vårdförbundet och arbetsgivarna

– Grundproblemet är att man inte har rätt antal sjuksköterskor, barnmorskor, biomedicinska analytiker och röntgensjuksköterskor. Hela verksamheten bygger på övertid och det är inte möjligt längre. Våra medlemmar får betala med sin hälsa, säger Ingrid Edman, ordförande i Vårdförbundet Västmanland.

– Vi håller inte med om att vår verksamhet drivs av och upprätthålls av övertid. Det ordinarie arbetet utförs på ordinarie tid, svarar Paula Johansson, förhandlingschef på Region Västmanland.

Vårdstrejken kan påverka Sala och Köping

Blir det strejk berörs ett 90-tal vårdanställda i regionen. Det skulle påverka telefon- och chattjouren på 1177, planerade operationer på ortopeden i Sala, operation och dagkirurgi i Köping samt en bemanningspool.

Hur och när får patienterna veta om de berörs?

– De lär få veta det strax innan den 11 juni för det är då varslet träder i kraft om det blir en strejk, säger Ingrid Edman.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Konflikt mellan Vårdförbundet och arbetsgivarna

Mer i ämnet