– Vår användning av grönområden ser annorlunda ut idag. Behovet har förändrats både genom ökad användning och på grund av ökat antal medborgare, säger Jazmin Pettersson, ordförande i Tekniska nämnden i Västerås.
Bostäder kontra grönytor
I tider av bostadsbyggande och jakt på ytor för förtätning av staden säger Jazmin Pettersson att det kan vara en problematisk avvägningen när det gäller hur ytorna ska användas och att det blir allt viktigare att också prata om mjuka värden – hur människor trivs och hur välmåendet påverkas då grönytorna runt dem krymper.
– Det är stor skillnad på att bygga 1000 nya bostäder och att bygga en stad människor vill leva och vara i. Hur mycket av grönområdena kan vi ta utan att det påverkar den enskilda människan – det gäller verkligen att tänka till, säger hon.
”Ny input”
Jazmin Pettersson efterlyser ett nytt och mer aktivt förhållningssätt till grönområden och nybyggnation, där parkerna kan få en starkare ställning.
– Vi måste få in ett annat sätt att tänka – inte bara nu har vi byggt nu behövs en park, säger hon.
Varför behöver ni åka till Paris för att göra detta?
– Vi har ju massor av parker vi måste göra om – gamla parker som behöver förnyas och så det stora projektet på Stora torget. Tanken är att få ny input och att titta på parkernas betydelse där eftersom vi vet att vi är på väg åt samma håll, mot en ökad användning. De parker vi besöker går att anpassa till svenska förhållanden, säger Jazmin Pettersson.
Tolv parker
Under två dagar ska nämnden beta av tolv olika Parisparker. Resan kostar 11.000 kronor per deltagare och det första resultatet av resan i stadsmiljön i Västerås kommer enligt Jazmin Pettersson förmodligen att bli det nya Stora torget.
– Det har varit ett av västeråsarnas stora klagomål, att det är så betongaktigt i city. Hur får vi tillbaka grönskan in i stadskärnan, säger Jazmin Pettersson.
Under gårdagen hölls en workshop tillsammans med Citysamverkan och berörda nämnder angående just torgprojektet där byggstart i nuläget är planerad till december 2018.
– Vi vill bygga ett torg som håller 50-100 år framöver utan att det kräver några stora ytterligare åtgärder under den tiden. Sen har vi ju underhållsbehov på bra många parker men frågan är vilket utrymme vi har ekonomiskt., säger Jazmin Pettersson.