Här söker Diezel i bostadsområdet – SVT har tidigare varit med nu nypensionerade polishunden på uppdrag. Foto: Robert Gustavsson/arkiv

Polishunden Diezel – en uppmärksammad pensionär

Uppdaterad
Publicerad

När polisen i Västmanland annonserade att deras fyrbenta kollega nu går i pension exploderade uppmärksamheten och hyllningarna på nätet. Och det är inte första gången polishunden Diezel – och hans nos – får välförtjänt uppmärksamhet.

I klippet kan du se när SVT tidigare följde med Diezel och hundförare Marie Larsson på jobbet.

Även då hade de precis avslutat en intensiv arbetsvecka och precis som nu hyllades Diezel då för sin skarpa nos.

En av cirka 400 polishundar

Under helgen har Västmanlandspolisens facebookinlägg där de tackar sin fyrbenta kollega för de sju åren i tjänst fått stor spridning, även i media.

Många kommenterar, hälsar och tackar för hans insats och önskar honom en lång och skön pension.

Någon undrar också vad som händer med polishundar som avslutar sin tjänst.

– Det är lite olika för varje hund, en del bor kvar hos sina familjer och en del får nya hem. I detta fall ska Diezel flytta till ett annat hem om ett tag, svarar Polisen Västmanland i kommentarsfältet.

Nu nioåriga Diezel har tillhört de cirka 400 polishundar som tjänstgör i Sverige. Läs mer i faktarutan.

Polishundar

De flesta är av raserna schäfer och malinois. Hundarna bor med sina hundförare och deras familjer.

Hundarna används bland annat till att spåra personer, söka särskilda ämnen eller jobba på speciella platser. De kan försvara både sin förare och andra.

En del hundar söker efter särskilda ämnen som narkotika, vapen, kroppsvätskor och döda kroppar, andra arbetar under speciella omständigheter till exempel på platser där det brunnit. De används även för att övervaka och patrullera, till exempel vid demonstrationer och till att hitta personer som försvunnit eller gått vilse.

De bidrar alltså både till det brottsförebyggande arbetet och till att utreda brott.

Hundförarna har ansvar för att ta hand om och träna hundarna även på sin fritid. Hundpatrullernas arbetsförmåga kvalitetssäkras kontinuerligt av den lokala polisen.

Källa: polisen.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.