• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Familjen Hjort sitter vid köksbordet och kollar i prospektet de fick på visningen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Följ med in i familjens hus och hör om de problem som varit med bergvärmen. Foto: Caroline Slotte/SVT

Politikerns husförsäljning i Skinnskatteberg blev familjen Hjorts mardröm

Uppdaterad
Publicerad

Familjen Hjort hade knappt hunnit flytta in i huset de köpt av politikern Ulf Kjellin (C) i Skinnskatteberg – innan problemen började. Redan första dagen larmade bergvärmepumpen om felkoder, och under de drygt två åren de bott i huset har problemen fortsatt.

När huset familjen Hjort bor i kom ut till försäljning, bokade de in en visning direkt när de såg att bergvärmen var installerad 2018, men det skulle visa sig vara fel.

I samband med en vattenläcka i hallen bad Mathias en rörmokare kolla på bergvärmepumpen som återigen larmade om låg nivå på brinevätskan. Enligt rörmokaren ska vätskan inte behöva fyllas på i ett slutet system, vilket tyder på läckage.

Bostadsmarknad

– Vi kände oss grundlurade, säger Rebecca.

Rörmokaren kollade även upp bergvärmepumpens serienummer och såg att pumpen var över 16 år gammal.

– Ulf Kjellin skrev i ett sms att han tagit fel på åren, säger Mathias.

Anlitat advokat

Familjen Hjort har anlitat en advokat för att stämma politikern Ulf Kjellin. Detta för att kunna bekosta att undersöka var problemet ligger samt reparera det.

– De har förkastat förslaget på kompensation. Jag har inget att säga om det. Det är fritt fram att stämma mig, säger Ulf Kjellin (C) till SVT.

Kjellin har erbjudit familjen en summa om 45 000 kronor, men familjen accepterar inte summan då det inte täcker alla kostnader.

Expert: ”Ganska sällsynt att det uppstår såna här problem”

I samband med att en fastighetsägare vill installera bergvärme ska en ansökan skickas in till kommunen och när lov getts ska brunnsborraren anmäla till Brunnsarkivet att bergvärme installerats.

Men varken Skinnskattebergs kommun eller Brunnsarkivet har någon dokumentation om detta fall. När SVT kontaktade Sveriges geologiska undersökning (SGU), som ansvarar för Brunnsarkivet, betonade de att all pappersdokumentation om nya brunnar har förts in i det digitala systemet.

Mattias Gustafsson, vd för branschorganisationen Borrföretagen, menar att det är ovanligt med ärenden likt detta.

– I Sverige finns cirka en halv miljon anläggningar och det är alltid något ärende per år, men det är ganska sällsynt att det uppstår såna här problem.

SVT har varit i kontakt med Skinnskattebergs kommun men som inte vill ställe upp på intervju, varken för att kommentera ärendet eller för att berätta hur en ansökan om bergvärme ska se ut.

Hör experten om var han tror felet med bergvärmen ligger

Mattias Gustafsson, vd för branschorganisationen Borrföretagen

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Mattias Gustafsson, vd för branschorganisationen Borrföretagen berätta om var han tror felet med bergvärmen ligger. Foto: Caroline Slotte/SVT

Köparens under­söknings­plikt

Köparen av en bostad har ansvar för att noggrant undersöka den. Detta kallas undersökningsplikt. Om köparen missar fel som borde ha upptäckts vid en noggrann undersökning, kan de inte få ersättning från säljaren i efterhand.

Källa: Fastighetsmäklarinspektionen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bostadsmarknad

Mer i ämnet