Sms konversation mellan Ulf Kjellin (C) och familjen Hjort som köpte huset.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se när SVT:s reporter ringer upp politikern Ulf Kjellin (C) för att höra om hans syn på bergvärmeproblemen. Foto: Privat/SVT

Ulf Kjellin (C) erkänner fel i husannons – familj begär ersättning efter bergvärmeproblem

Uppdaterad
Publicerad

I annonsen för huset som Skinnskattebergspolitikern Ulf Kjellin (C) sålde betonades att bergvärmen var nyinstallerad 2018. Men det visade sig senare att installationen var tio år äldre.

– Det är ett misstag av mig, säger han.

När SVT Nyheter Västmanland ringer upp Ulf Kjellin (C), som sitter i tekniska utskottet och kommunstyrelsen i Skinnskatteberg, för en intervju om problemen med bergvärmen, vill han inte kommentera ärendet. Han svarar dock på några frågor i telefon till slut.

Familjen Hjort flyttade in i huset de köpte av honom i december 2022 och redan dag ett började problemen enligt dem. Ulf Kjellin (C) hävdar dock att han inte kände till några problem när han sålde huset.

– Huset är byggt 1972 och det är saker som händer kontinuerligt i ett hus. Det är en gammal anläggning och ett gammalt hus, men det var självklart inget fel på bergvärmen när jag flyttade ut, säger han.

Installerade bergvärmepumpen själv

Kjellin driver själv ett elinstallationsföretag, och fortsätter:

–Jag har installerat pumpen själv och det var inget fel på den. När jag kollat på pappren i efterhand och rannsakat mig själv insåg jag att installationsåret var fel i annonsen. Det erkänner jag.

Någon anmälan till kommunen om att bergvärme planerats installera skickade Kjellin aldrig in 2008. Han menar att det inte blev gjort samt att det inte hör till saken.

SVT har varit i kontakt med Skinnskattebergs kommun men som inte vill ställe upp på intervju, varken för att kommentera ärendet eller för att berätta hur en ansökan om bergvärme ska se ut.

Erbjuder ekonomisk ersättning

På grund av felet i annonsen och problemen med bergvärmen har Kjellin erbjudit familjen Hjort en summa pengar. Familjen anser dock att beloppet inte täcker ens hälften av kostnaden och har därför kontaktat en advokat för att stämma Kjellin.

– De har förkastat förslaget på kompensation. Jag har inget att säga om att det. Det är fritt fram att stämma mig.

Politikerns husförsäljning i Skinnskatteberg blev familjen Hjorts mardröm

Familjen Hjort sitter vid köksbordet och kollar i prospektet de fick på visningen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Följ med in i familjens hus och hör om de problem som varit med bergvärmen. Foto: Caroline Slotte/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.