Region Västmanland stoppar bidrag till studieförbundet Ibn Rushd: ”Finns tveksamma värderingar”

Uppdaterad
Publicerad

Region Västmanland har beslutat att stoppa bidraget till studieförbundet Ibn Rushd, som kritiserats för att ha länkat till hemsidor som sprider budskap om att homosexualitet är förbjudet och att barnaga är acceptabelt.

– Jag tycker att det är bra och är glad över beslutet, säger Jenny Landernäs (M), ordförande för regionala utvecklingsnämnden.

Studieförbundet Ibn Rushd fick under veckan beskedet att det inte blir några statsbidrag under de tre kommande åren. Folkbildningsrådet har nyligen beslutat att förbundet inte har rätt till statsbidrag.

Förbundet har kritiserats för att ha länkat till hemsidor som sprider budskap om att homosexualitet är förbjudet och att barnaga är acceptabelt.

– Vi känner inte igen oss i att de här delarna har förekommit i våra verksamheter eller studiecirklar, har Anna Waara, förbundschef på Ibn Rushd, tidigare sagt till SVT.

Anledningen till att Folkbildningsrådet inte längre kommer att betala ut något bidrag är bland annat för att studieförbundet inte anses ha tillräckliga resurser för att leva upp till de nya krav som ställs på studieförbundens verksamhet.

Pausade bidraget

Enligt Jenny Landernäs (M), ordförande för Regionala utvecklingsnämnden, måste studieförbundet vara godkänt av Folkbildningsrådet för att få bidrag från regionen.

– Det är huvudkravet i våra riktlinjer, säger Jenny Landernäs (M).

I november gick regionen ut med att man hade pausat bidraget på 97 000 kronor i väntan på en utredning.

– Det är för mycket brister i studieförbundet och sen finns det för många tveksamma värderingar, säger hon.

Anna Waara förbundschef, på Ibn Rushd

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Anna Waara förbundschef, på Ibn Rushd, reagera på när Region Skåne beslutade om att dra in sitt stöd. Foto: SVT/Ibn Rushd

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.