Innan skolstart hade barn- och ungdomspsykiatrin (bup) slagit fast sonens NPF-diagnoser, med utmaningar i hyperaktivitet, impulsivitet och svårigheter med sociala samspelet. Något som skolan informerades om med ett patientintyg. Bup:s rekommendation var att sonen skulle ha tillgång till en resurs till skolstarten.
Men starten i förskoleklass blev inte som någon tänkt sig. Veckan innan hade föräldrarna fått till sig på ett möte med skolpersonal att sonen skulle gå i anpassad skola.
– Han har ju ingen IF-diagnos, han har adhd och autism. De barnen ska gå i vanlig skola, säger pappa Ronny.
”Han behöver egen resurs”
Sonen började på skolan och i en och en halv vecka gick det bra, sen fick sonen stanna hemma. Efter det växte konflikten mellan föräldrarna och skolan.
– Med svårigheterna i adhd och autism behöver han en egen resurs. Utan resursen som också bup tycker han ska ha får han ännu svårare att hantera de sociala situationerna, säger sonens mamma.
Instängd i ett rum
Efter att sonen stannat hemma en vecka kom ett förslag från skolan om att låta honom vara i skolan en timme per dag, i ett mindre sammanhang med en speciallärare och två pedagoger. Med andra ord skulle hans tid med andra elever begränsas.
– De tar bort rättigheter som han har rätt till, att gå i skolan som alla andra, säger pappa Ronny, och tillägger:
Nu har föräldrarna valt att låta sonen gå på en annan skola.
”Han skulle inte få träffa andra barn, inte leka med andra barn”. I klippet berättar pappa Ronny om deras upplevelser med sonens skolstart.
Skolchefen i Västerås: ”Utmanande för oss”
IF och NPF
IF står för intellektuell funktionsnedsättning. Personer med IF är ingen homogen grupp utan är olika precis som alla andra. Personer med IF har en nedsatt intellektuell förmåga.
Neuropsykiatriska funktionsnedsättningar, NPF, är ett paraplybegrepp för att beskriva flera olika funktionsnedsättningar som till exempel autism, adhd och språkstörning. Det kan beskrivas som funktionsnedsättningar som påverkar den kognitiva förmågan och hur en person fungerar i sin vardag.
Källa: Skolverket