Silhuetter av personer står i förgrunden framför en urban bakgrund som inkluderar moderna byggnader. I mitten syns en logo med bokstäverna ”JM”.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Kan leda till stärkta rättigheter för bostadsköpare” – hör om hur tvisten i Västerås kan skaka om svensk bostadsmarknad. Foto: SVT/JM/Montage

Så kan tvisten skaka om svensk bostadsmarknad

Publicerad

Köpare av bostadsrätter står mot en byggjätte i ett rättsfall som kan få stora effekter på bostadsmarknaden. Resultatet kan bli att fler får rätt att backa ur affärer – men också att bostadsutvecklarna kan tvingas förändra sin affärsmodell.

Det är stort intresse för tvisten där tolv bostadsköpare i Västerås vill frånträda sina förhandsavtal på grund av höjda månadskostnader under byggtiden.

– Vi följer fallet, för det kan få betydelse för finansieringen av bostadsprojekt, säger Mikael Wårell, analyschef på SBAB.

Bostadsmarknad

Byggen av nya bostadsrätter finansieras i dag till stor del med köparnas förhandsavtal som säkerhet mot banken. Men Västeråstvisten kan förändra det i grunden, och tvinga bostadsbyggarna att stå för större del av säkerheten.

Advokat: ”Kan slå mot bostadsbyggarna”

– Allt som slår mot förhandsavtalets bindning kommer att slå mot bostadsbyggarna. Det blir helt enkelt svårare för dem att finansiera projekten, säger Jörn Liljeström, advokat med lång erfarenhet inom bostadsrättsjuridik.

Han är inte säker på att målet kommer att avgöras till köparnas fördel, även om han menar att lagtexten pekar åt det hållet.

– Min bedömning är att det är en väsentlig ökning. Problemet är att lagen tidigare har tillämpats på ett extremt byggbranschvänligt sätt, helt apart från hur begrepp och ord förstås i andra sammanhang, säger han.

I klippet förklarar SVT hur kan tvisten skaka om svensk bostadsmarknad.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bostadsmarknad

Mer i ämnet