När Jan Santaniemi och hans fru skrev på förhandsavtal på en nybyggd lägenhet på Öster Mälarstrand i Västerås skulle deras månadsavgift bli runt fyra tusen kronor. Men under byggtiden slog inflation och höga räntor till, och den nybildade bostadsrättsföreningen Sjöbris 1 höjde månadsavgiften till över sex tusen kronor.
Jan och 11 andra bostadsköpare valde då att försöka frånträda köpet, vilket man kan ha rätt till om det sker en väsentlig ökning av månadsavgiften (se faktaruta).
Västmanlands tingsrätt har godkänt att de tolv köparna får driva målet tillsammans. Sakfrågan har ännu inte prövats – alltså om en avgiftsökning på runt 37 procent ger köparna rätt att bryta sina förhandsavtal. Fallet förväntas att tas upp till förhandling senare i höst eller vinter.
Lägenheten sjönk i pris
Byggentreprenören JM har sagt upp förhandsavtalet med Jan Santaniemi och hans fru på grund av att paret vägrat gå vidare med köpet. Men Jan har inte fått tillbaka sin handpenning på 100 000 kronor. Motparten kräver i sin tur att han ska betala mellanskillnaden om lägenheten säljs för ett lägre pris än det som stod i förhandsavtalet.
Det kan bli upp till en miljon kronor, eftersom lägenheten har sjunkit i värde.
– Det är helt befängt att vi skulle betala mellanskillnaden, säger Jan Santaniemi.
SVT har sökt JM via dess juridiska ombud. Byggentreprenören väljer att inte uttala sig i nuläget, på grund av pågående tvist.
I klippet ovan reagerar Jan på lägenhetens prisras – och berättar mer om JM:s krav.
Så kan tvisten skaka om svensk bostadsmarknad
Då kan en köpare frånträda avtalet
En köpare av en bostadsrätt kan ha rätt att frånträda avtalet enligt bostadsrättslagen:
- Om tillträdet till bostadsrätten eller upplåtelsen blir väsentligt försenat – en betydande försening i förhållande till vad som var avtalat.
- Om bostadsrätten har väsentliga fel eller brister som inte avhjälps av säljaren. Detta kan inkludera fel som påverkar bostadens användbarhet eller värde i stor omfattning, och som inte åtgärdas inom skälig tid.
- Om bostadsrättsföreningen inte kan uppfylla de ekonomiska förutsättningar som anges i den ekonomiska planen eller om de avgifter som ska betalas för bostadsrätten är väsentligt högre än vad som anges i förhandsavtalet.
Det är lämpligt att göra en uppsägning skriftligen, och att begära att få en skriftlig bekräftelse på att uppsägningen är mottagen.
Källa: Boverket, Bostadsrättslagen (1991:664)