Jan Santaniemi, Öster Mälarstrand Västerås

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Jan Santaniemis nybyggda lägenhet kom ut på marknaden igen efter att JM rivit kontraktet – men till ett betydligt lägre utgångspris. ”Nu vill de att vi ska betala mellanskillnaden,” säger han. Foto: Maja Tengnér/SVT

Jan krävs på upp till en miljon i bostadstvist: ”Det är helt befängt”

Publicerad

Byggentreprenören JM har sagt upp avtalet med flera bostadsrättsköpare på Öster Mälarstrand efter en tvist om höjda månadsavgifter. Jan Santaniemi är en av dem som slipper flytta in. Lägenheten har nu lagts ut på marknaden igen – till ett lägre utgångspris.

– De vill att jag ska betala mellanskillnaden, säger Jan Santaniemi.

När Jan Santaniemi och hans fru skrev på förhandsavtal på en nybyggd lägenhet på Öster Mälarstrand i Västerås skulle deras månadsavgift bli runt fyra tusen kronor. Men under byggtiden slog inflation och höga räntor till, och den nybildade bostadsrättsföreningen Sjöbris 1 höjde månadsavgiften till över sex tusen kronor.

Jan och 11 andra bostadsköpare valde då att försöka frånträda köpet, vilket man kan ha rätt till om det sker en väsentlig ökning av månadsavgiften (se faktaruta).

Bostadsmarknad

Västmanlands tingsrätt har godkänt att de tolv köparna får driva målet tillsammans. Sakfrågan har ännu inte prövats – alltså om en avgiftsökning på runt 37 procent ger köparna rätt att bryta sina förhandsavtal. Fallet förväntas att tas upp till förhandling senare i höst eller vinter.

Lägenheten sjönk i pris

Byggentreprenören JM har sagt upp förhandsavtalet med Jan Santaniemi och hans fru på grund av att paret vägrat gå vidare med köpet. Men Jan har inte fått tillbaka sin handpenning på 100 000 kronor. Motparten kräver i sin tur att han ska betala mellanskillnaden om lägenheten säljs för ett lägre pris än det som stod i förhandsavtalet.

Det kan bli upp till en miljon kronor, eftersom lägenheten har sjunkit i värde.

– Det är helt befängt att vi skulle betala mellanskillnaden, säger Jan Santaniemi.

SVT har sökt JM via dess juridiska ombud. Byggentreprenören väljer att inte uttala sig i nuläget, på grund av pågående tvist.

I klippet ovan reagerar Jan på lägenhetens prisras – och berättar mer om JM:s krav.

Så kan tvisten skaka om svensk bostadsmarknad

Silhuetter av personer står i förgrunden framför en urban bakgrund som inkluderar moderna byggnader. I mitten syns en logo med bokstäverna ”JM”.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Kan leda till stärkta rättigheter för bostadsköpare” – hör om hur tvisten i Västerås kan skaka om svensk bostadsmarknad. Foto: SVT/JM/Montage

Då kan en köpare frånträda avtalet

En köpare av en bostadsrätt kan ha rätt att frånträda avtalet enligt bostadsrättslagen:

  • Om tillträdet till bostadsrätten eller upplåtelsen blir väsentligt försenat – en betydande försening i förhållande till vad som var avtalat.
  • Om bostadsrätten har väsentliga fel eller brister som inte avhjälps av säljaren. Detta kan inkludera fel som påverkar bostadens användbarhet eller värde i stor omfattning, och som inte åtgärdas inom skälig tid.
  • Om bostadsrättsföreningen inte kan uppfylla de ekonomiska förutsättningar som anges i den ekonomiska planen eller om de avgifter som ska betalas för bostadsrätten är väsentligt högre än vad som anges i förhandsavtalet.

Det är lämpligt att göra en uppsägning skriftligen, och att begära att få en skriftlig bekräftelse på att uppsägningen är mottagen.

Källa: Boverket, Bostadsrättslagen (1991:664)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bostadsmarknad

Mer i ämnet