En man sitter i ett flygtorn och visar med en penna på en radarbild i en dator.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Följ med upp i Västerås flygtorn. I klippet visar Andreas Nyqvist, operativ chef, hur det går till att leda flygplanen – med och utan radar. Foto: Anna Mi Skoog/SVT

Radio och kikare – så leds flygtrafiken i Västerås utan radar

Publicerad

Sedan i januari har Västerås flygtorn saknat radar när man leder flygtrafiken. Nu är en lösning på väg – men i några månader till får man fortsatt klara sig utan.

– När vi har radar kan vi separera flygplan i sidled, och planen kan vara mycket närmare varandra. Utan radar måste vi i stället säkerställa att det finns höjd mellan planen, förklarar Andreas Nyqvist, operativ chef för Västeråstornets trafikledning.

Det har fått konsekvenser för verksamheten.

– Vi kan inte hantera lika mycket trafik som tidigare, och då blir det de flygande som drabbas. Men vi försöker styra upp det så gott det går, förklarar han.

Drabbat flera verksamheter

Vid Västerås flygfält finns, utöver passagerartrafiken, också skolverksamhet, nöjesflyg, segelflyg och fallskärmshoppning.

– De har inte kunnat göra allt de velat fullt ut, en del har fått flyga på andra tider, säger han.

Kikare används även när man har radar, men när den saknas blir den ett ännu viktigare verktyg.

– Är det dåligt väder som i dag, med sikt under fem kilometer, dimma och regn har vi begränsad möjlighet att se planen även med kikare, säger Andreas Nyqvist.

Drönare syns inte på radar

Arlanda flygplats har den senaste tiden haft problem med otillåtna drönare. Det har än så länge Västerås flygplats sluppit.

Men när det gäller drönarbevakning har radar ingen betydelse.

– De syns inte på radar, och de är svåra att se i mörker. Då krävs det att allmänheten rapporterar in iakttagelser, eller om vi själva ser dem visuellt, förklarar han.

Radarstrulet nära en lösning: ”Det blir säkrare”

Västerås flygplats

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Nu ser det ut att bli en lösning och att Västerås flygplats återigen kan använda sig av radarbilder. Hör Claes-Urban Boström vd Västerås Flygplats i klippet om vad detta innebär. Foto: Fredrik Björkholm/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.