Tredelad bild. Vänster: ”Kåt glad” HPV-vaccin slogan. Mitten: Barnmorska med headset. Höger: Hand håller HPV-spruta.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Om flockimmunitet mot HPV uppnås kan livmoderhalscancer utrotas. Barnmorskan Ebba Forslund tror många missar möjligheten att vaccinera sig gratis för att livet kommer emellan. Det har hon ändrat på genom en enkel men lyckad metod. Foto: SVT

Så löste barnmorskan Ebba flockimmunitet mot HPV i Norberg

Uppdaterad
Publicerad

Om 70 procent av kvinnor mellan 26 och 31 år vaccinerade sig mot viruset HPV så skulle livmoderhalscancer utrotas. Problemet? Vaccinationstakten har gått trögt.

Barnmorskan Ebba Forslund i Norberg hittade en lösning – och nu har kommunen uppnått flockimmunitet mot viruset.

Ebba Forslund är ensam barnmorska på Norbergs vårdcentral där cirka 84 kvinnor mellan 26 och 31 år (födda 1994-1999) är listade. Av dem var 40 personer inte vaccinerade mot HPV, ett virus som kan orsaka livmoderhalscancer.

Skulle tillräckligt många vaccinera sig så uppnås flockimmunitet vilket gör det svårare för en sjukdom att sprida sig, även om någon i gruppen inte är immun.

Uppnådde flockimmunitet – på fem månader

När Ebba Forslund fick listan med alla ovaccinerade kvinnor framför sig föddes en idé – och fem månader senare har kommunen uppnått flockimmunitet mot HPV.

– Nu är jag uppe på närmare 80 procent, säger Ebba Forslund, barnmorska.

Nu vill hon dela med sig av sin lösning och hoppas att den kan inspirera andra barnmorskemottagningar. I klippet ovan förklarar hon hur hon gick till väga.

Uppdatering: Efter SVT publicering har Ebbas metod hyllats och fått stor uppmärksamhet – men också kritik. Det har lett till att Region Västmanland pausat metoden. Kritiken har framförallt handlat om att de försett Ebba med en lista över ovaccinerade – och om det är förenligt med GDPR och patientsekretess.

Vaccinationsgraden av HPV för kvinnor födda mellan 1994-1999. Foto: SVT Grafik

Frågor om hpv-vaccinet

Så löste jag det

Det här är en del i SVT:s satsning Så löste jag det.

Har du stött på ett problem i din vardag, och hittat ett kreativt sätt att lösa det? Kan din lösning hjälpa andra?

Nu kan du berätta i SVT:s satsning, hör av dig till salostejagdet@svt.se!

Så löste jag det

Så löste jag det

Heidi • Jag tycker Klarna är jättebra. Faktura 30 dagar. Jag förstår inte all kritik mot Klarna. Det finns andra på marknaden som lockar på olika sätt och människor blir skuldsatta. Klarna tar ansvar tycker jag.

Kalle • Må Gud välsigne mannen som tänkte på killarna och nattfotbollen. Sådant vill man se mera av. Bravo!

Marie • Badankor verkar inte jättebra hur gör man om man ska skölja ur en kladdig skål eller liknande om man har ätit fil eller keso på eftermiddagen för att man ska träna efter jobbet? Man kanske inte vill ställa den som den är i diskmaskinen. Ser inte riktigt att det löser några problem utan skapar andra.

Emilia • Stängsel runt sin odling för att skydda sådden. Journalisten tar upp allemansrätten? Lika relevant som om han stängslat in sin gräsmatta framför huset. En mer intressant fråga hade varit hur mycket 1,5 mil stängsel och stolpar med arbete har kostat honom.

Ali • Jag är själv invandrare och är kritiskt till detta då det enligt mig borde vara ett krav att kunna läsa och skriva på Svenska efter 22 år i Sverige. Att ställa krav i Sverige idag är tydligt ganska kränkande tydligen.

Juline • Hon säger det själv, att hon kan läsa tillräckligt för att förstå trafikinformation.

Fantastisk med muntliga prov, det hjälper många som har språkstörning, dyslexi och ADHD!
BRA JOBBAT Jamila och Stort Grattis!

Olof Magnus Söderberg • Jag kan tycka att man ska kunna läsa svenska på grundskolennivå för att få ett svenskt körkort.

Linda • Stort grattis till körkortet Jamila!

Kim • Hur gör man med vägskyltar och andra uppmaningar när man inte kan förstå skyltarna?.

Jamila, i inslaget här, svarar att hon kan läsa tillräckligt för att kunna köra bil och förstå skyltar, men behövde muntligt stöd för att kunna svara på frågorna på testet.

Petti Meter • Men att ta körtkort utan att kunna läsa….är det så trafiksäkert?
Idag är det ju mycket text information på plåt skyltar för att inte tala om så kallade smart skyltar med ny information hela tiden….
Om det inte behövs, var ska vi då skylta i huvudtaget? Kostar bara skattepengar….

Hur man sparar mer. • Såhär gör man för att hålla koll på sin ekonomi och samtidigt spara pengar:
Varje gång du köper något med ditt kort. Gå in på internetbanken och se till att du har jämna 100, 500 eller 1000 lappar på ditt kort. Du skickar alltså över till sparkontot varje gång du handlar nåt. På så sätt sparar du lite och du håller koll på dina pengar. Men du lurar också dig själv av allt är lite dyrare, när varje småköp "kostar" 100 kr eller kanske 1000 kr. Beroende på var du väljer och hur din ekonomi är. Jag jag gjort så och det funkar faktiskt! Jag sparar mer och köper mindre.

DET HÄR ÄR HPV

HPV (Humant papillomvirus) är en virusgrupp som består av över 200 virustyper, där några typer kan orsaka cancer, bland annat livmoderhalscancer, analcancer, cancer i svalgregion och i könsorgan.

Viruset sprids via hud- och slemhinnekontakt och är den vanligaste sexuellt överförda infektionen i Sverige. För majoriteten märks inte infektionen av och den läker ut av sig självt, men för några utvecklas infektionen till cancer.

Varje år får omkring 1 000 kvinnor och 550 män i Sverige någon form av cancer som kan orsakas av HPV. Över 8 000 kvinnor behandlas årligen för cellförändringar, 550 kvinnor utvecklar livmoderhalscancer och cirka 150 dör i sjukdomen.

Källa: Folkhälsomyndigheten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Så löste jag det

Mer i ämnet