Staffan Jansson(S) och Northvolt

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Vi hjälper Northvolt att matcha personal mot andra globala företag”, säger Staffan Jansson (S) kommunalråd i Västerås stad. Foto: Fredrik Björkholm/SVT

Så ska varslade på Northvolt få chans att stanna i Västerås: ”Världsunik kompetens”

Publicerad

Under Northvolts pågående kris där företaget meddelat att 1 600 tjänster, varav 400 i Västerås, kan försvinna vill Västers stad spela en roll.

– Att forskning på morgondagens batterier finns här i Västerås är jätteroligt för oss, men också unikt i Europa och det behöver vi ta till vara på, säger Staffan Jansson (S) kommunalråd Västerås stad.

Västerås vill kunna ge personerna som mister sina jobb stöd och hjälp att matcha dem till andra jobb på företag i staden. Målet är att personerna och deras familjer ska kunna bo kvar i kommunen.

– Vi försöker jobba så att vi ska minimera konsekvenserna av den situation som nu Northvolt är inne i, säger Staffan Jansson (S).

Ekonomisk kris för Northvolt

Skola kan påverkas

I Västerås finns sedan 2022 en internationell skola för elever mellan 5 och 16 år. Elevunderlaget kommer delvis från barn till föräldrar som jobbar just på Northvolt.

– Det är viktigt att vi mobiliserar och hjälper skolan i den här omställningen, säger Staffan Jansson (S).

Vilken stöttning skolan behöver och i hur stor omfattning är i nuläget oklart.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ekonomisk kris för Northvolt

Mer i ämnet