Apotekaren Shahabeh Shokrolahi står bredvid ett vitrinskåp med olika föremål.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Paracetamol är överlägset det mest förekommande läkemedlet när det gäller suicid- och självskadehandlingar” – Shahabeh Shokrolahi är en av dem som besvarar samtal hos Giftinformationscentralen. Foto: Caroline Slotte/SVT

Självskador med paracetamol ökar bland unga

Uppdaterad
Publicerad

Antalet samtal till Giftinformationscentralen om unga som förgiftas vid självskadebeteende, har mer än fördubblats sedan 2015. Paracetamol är det vanligaste läkemedlet.

– Samtalen om unga som begått en självskadehandling har tyvärr varit hög sedan 2022, säger apotekaren Shahabeh Shokrolahi.

För att minska risken för självskador med paracetamol – som Alvedon, Panodil och Pamol – begränsades försäljningen på flera sätt under 2015.
Personer under 18 år skulle endast få köpa en förpackning, och försäljning av paracetamol i tablettform i matvarubutiker förbjöds.

Ändå har samtalen till Giftinformationscentralen om förgiftningar med paracetamol ökat. Läkemedel som paracetamol kan leda till en allvarlig leverskada om en för stor dos tas eller om den maximala dygnsdosen överskrids.

Förvaras ofta lättillgängligt

Från 2015 till 2024 ökade samtalen till Giftinformationscentralen om 10–19-åringar som begått självdestruktiva handlingar, från cirka 2 500 till omkring 7 000.

1 700 av samtalen under förra året rörde paracetamol. De var nära tre gånger fler än samtalen om det näst vanligaste läkemedlet, vilket är en receptbelagd medicin för ångest.

SVT Västmanland har träffat Lia som tidigare självskadat med paracetamol.

I en Novusundersökning som Giftinformationscentralen låtit göra, framkom att nio av tio personer förvarade mediciner i olåsta utrymmen.

– Även om du inte misstänker att din tonåring skulle ta till läkemedel i en krissituation, kan din tonårings vänner eller anhöriga göra det. Därför är det viktigt att alla läkemedel låses in och att hemmet tonårssäkras, säger Shahabeh Shokrolahi.

Minska risken att unga självskadar – så kan hemmet ”medicinsäkras”

Självskada hos barn

Förra året var det omkring 1 300 barn som tillfogade sig själva så svåra skador att de behövde vårdas inom slutenvården. Andelen barn som skadar sig själva har ökat de senaste åren, särskilt bland flickor i åldern 10–14 år.

Är du förälder, vän eller anhörig?

Prata med barnet, även om det känns jobbigt. Sök vård. Det finns bra behandlingsmetoder som anses hjälpa mot självskadebeteende, bland annat dialektisk beteendeterapi (DBT).

Källa: Socialstyrelsen, Region Stockholm

HIT KAN DU VÄNDA DIG OM DU MÅR DÅLIGT

Kontakta en psykiatrisk akutmottagning eller ring 112 om du mår så dåligt att det känns outhärdligt, eller om du har självmordstankar eller självmordsplaner.

Nedan hittar du kontaktvägar till andra organisationer för stöd och hjälp.

Mind Självmordslinjen: Chatta via mind.se eller ring 901 01. Alla dagar, dygnet runt.

Bris – Barnens rätt i samhället. Chatta via bris.se eller ring/sms:a 116 111. Alla dagar, dygnet runt.

Jourhavande medmänniska. Chatta lördag-tisdag klockan 21.00-00.00 eller ring 08-702 16 80 alla dagar klockan 21.00-06.00 .

Jourhavande präst. Ring 112 och be om att bli kopplad till jourhavande präst, alla dagar klockan 21.00-06.00.

Vårdguiden: Ring 1177 om du behöver hjälp med var du kan söka vård. Alla dagar, dygnet runt. Se en längre lista med kontaktuppgifter på 1177:s hemsida.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.