Kvinna står i skolas aula framför rader med stolar

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Vi stryker elever från vår oroslista” Följ med socialpedagogen Maria Stadsdahl in i Skiljeboskolans aula där brottsförebyggande arbete sker. Foto: Maja Tengnér/SVT

Skiljeboskolan krigar för hotade metoden: ”Katastrof om det försvinner”

Uppdaterad
Publicerad

Ungdomar som kommer på rätt spår och föräldrar som sätter gemensamma regler. Skiljeboskolan har sett fina resultat av den brottsförebyggande metoden SSPF. Nu riskerar de att bli av med den.

Västerås trygghetspaket på 17 miljoner kronor går bland annat till sommarjobb till högstadieelever, men räcker inte för att fullt ut finansiera SSPF – ett arbete där skolor samarbetar med socialtjänst, polis och fritid för att förebygga kriminalitet och annat normbrytande beteende hos högstadieelever. Detta trots att metoden hyllas av deltagande skolor.

– Vi har jobbat jättemycket med SSPF och det har varit otroligt givande. Vi har varit på tå, och helt plötsligt ska vi backa. Det vore katastrof om det försvinner, säger Maria Stadsdahl, socialpedagog på Skiljeboskolan.

”Lätta barn” – de kriminella gängens redskap

Pengar ska fördelas

Kommunstyrelsen ska fördela 5 miljoner kronor ur västeråsmajoritetens trygghetspaket. Skolsamarbetet SSPF kommer få ta del av dessa pengar, enligt Staffan Jansson (S), men det är oklart hur mycket. Kommunen söker också pengar från BRÅ, Brottsförebyggande rådet för att kunna fortsätta med metoden.

I klippet: Hör socialpedagogen Maria Stadsdahl om Staffan Jansson (S) om effekterna om metoden SSPF bantas.

Mamman: ”Min son fick bra hjälp”

Hus på Skallberget i Västerås, kvinna i motljus

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Min son gick runt med kniv – fick bra hjälp”. Anonyma mamman ”Sara” är nöjd med stödet från myndigheterna som hennes son fick. Foto: Robert Gustavsson, Susanna Ahnlund/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

”Lätta barn” – de kriminella gängens redskap

Mer i ämnet