I ett unikt forskningsprojekt ska solceller dels ge energi och dels skapa skuggpartier där markfukten kan bevaras och möjliggöra att grödan kan växa bättre. Foto: Fredrik Björkholm/SVT

Sol, gräs och vatten: Unik forskning ska kombinera odling och solenergi utanför Västerås

Uppdaterad
Publicerad

I ett unikt forskningsprojekt i Sverige ska man undersöka om solenergi och odling kan samexistera och på så sätt till och med öka produktiviteten. Nu inleds försök på en gård utanför Västerås, men redan nu söker man fler lantbruk för att skala upp försöken.

– Det här är ett mindre forskningsprojekt som blir starten, men vi söker redan nu lantbrukare som är intresserade av att installera större anläggningar för att prova det i större skala, säger Bengt Stridh forskare på Mälardalens Högskola.

NASA är med

Det är första gången i Sverige som ett sådant här så kallat agrivoltaiskt solcellssystem installeras och utvärderas, både vad gäller solelproduktion och odling. MDH samarbetar bland annat med NASA i USA, Sveriges Lantbruksuniversitet och Solkompaniet som sätter upp själva solcellssystemet.

– Vi utbyter data med NASA och deras kunskaper från sina satelliter, de är också med och skriver de artiklar vi publicerar. Datan handlar om mätningar av solinstrålning i vissa intervaller som man kan få från deras satelliter, säger Bengt Stridh.

Goda resultat i andra länder

Forskarna hoppas att skuggan som uppstår från panelerna ska hålla kvar markfukten bättre och därmed gynna odling. Liknande forskning från andra länder visar på dessa resultat och nu ska man undersöka effekterna på svenska förhållanden.

– Det här är något som kommer väldigt starkt runt om i världen, och vi behöver ju bra mark att producera mat på för att öka den biologiska mångfalden och kan man kombinera det med förnybar energiteknik så är det jättehäftigt tycker jag, säger Maja Wennerberg Fåhraeus civilingenjör energisystem på Solkompaniet.

Hör mer om projektet i klippet ovan

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.