Sjukhuset i Västerås

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Mer av vården kan komma att samlas i Västerås. Foto: SVT

Stora förändringar att vänta inom vården

Uppdaterad
Publicerad

Det kan komma stora förändringar inom vården i Västmanland. Nu har en utredning pekat ut några möjliga riktningar, och det ser ut som om mer av vården samlas i Västerås.

I en ny rapport finns underlag för hur vården skulle kunna fördelas mellan Köping, Fagersta och Västerås i framtiden.

– Det här handlar om en faktainsamling för oss, säger Lars Almroth, Hälso- och sjukvårdsdirektör.

De olika förslagen påverkar varandra och regionens ledning sitter just nu i möten för att skapa sig en överblick.

Rapporten visar att det kan bli stora förändringar i Köping. All akutvård, med de specialister som krävs för det, skulle kunna flyttas till Västerås, men det finns andra alternativ där viss vård och en del specialister blir kvar.

Skulle hela akutvården flyttas betyder det att Västerås måste växla upp med fler vårdplatser, och det är möjligt förrän 2030 när det nya sjukhuset ska vara klart.

Vården i Köping fungerar väl, sammanfattar utredarna, men det är ännu svårare att rekrytera där än i Västerås, och det ger merkostnader. I Köping framhåller man att patienterna kan få olika typer av vård i Köping, och slipper skickas mellan olika vårdgivare och göra sjukresor.

Vård i norra länet

Närsjukvårdsplatserna i Fagersta är också under lupp. De platserna är för patienter som är medicinskt stabila men behöver dygnet runt-vård, och det är ofta äldre personer. Det kan bli 9 eller 19 platser i Fagersta, och då måste lokalerna renoveras, eller så flyttas alla platser till Köping och Västerås.

I utredningen finns också andra förslag som handlar om hur patienterna ska lotsas till den mest lämpliga vårdnivån, vilket oftast betyder till sin vårdcentral. En annan fråga är var i länet som operationer ska göras när NAV, Nya akutsjukhuset i Västerås, står klart 2030.

– Det vi försöker göra nu är att få ihop en helhet som hänger ihop, säger Lars Almroth, så att vi kan sammanfoga olika förslag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.