Stort intresse för TBE-vaccin trots att fästingsäsongen redan börjat

Uppdaterad
Publicerad

Högsäsongen för fästingar har börjat och trycket på vaccin är högt. Hittills den här säsongen har fyra personer smittats av den fästingburna virussjukdomen TBE i Västmanland.

Från maj till sent in på hösten frodas fästingen och sedan några år har TBE-smitta blivit högaktuellt också i vårt län med rekordmånga smittade förra året.  Hittills den här säsongen har fyra personer smittats av sjukdomen, enligt smittskyddet.

Sjuksköterska Hanna Blad Svensson säger att det är högt tryck på vaccin trots att högsäsongen har börjat och att det tar en månad att bli immun.

Från den första vaccinationssprutan till den andra ska man vänta en månad och det är efter den andra sprutan som man blir immun.

I klippet rederockså sjuksköterskan Hanna Blad Svensson ut skillnaderna mellan TBE och Borrelia.

TBE – fästingburen hjärninflammation

TBE är en virussjukdom som sprids av fästingar och som kan orsaka en inflammation i hjärnan, hjärnhinnorna eller på båda ställena.

De flesta som smittas får lindriga besvär med feber och huvudvärk och blir friska efter några dagar, men upp till en tredjedel får hjärninflammation eller hjärnhinneinflammation.

Vaccination skyddar mot sjukdomen. Barn kan få vaccin från och med ett års ålder. 

Borrelia är en annan sjukdom som sprids av fästingar.

Källa: Vårdguiden 1177

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.