Det treåriga projektet ska ge unga mellan 16 och 30 år möjlighet att på egna villkor slutföra utbildningar som de inte klarat av på grund av psykisk ohälsa. Projektet finansieras av Arvsfonden som gett bifall till totalt 4,5 miljoner kronor under de tre åren.
– Det känns jätteroligt att starta projektet då vi möter många unga som har hoppat av olika utbildningar på grund av psykisk ohälsa och vi vet att behoven är stora för målgruppen. Det kan i stort sätt handla om vilken utbildning som helst, t e x grundskola, gymnasieskola, högskola eller annan utbildning, säger Annika Bostedt, projektledare på RSMH.
Under första året genomförs projektet i Västerås, Backe och Sundsvall. När strukturerna är satta är planen att projektet ska utökas geografiskt.
Fakta om projektet
Idag uppbär ca 26 000 personer aktivitetsersättning och av dem har 74 procent psykiska diagnoser.
RSMH anser att för mycket fokus ligger på individens oförmåga och passiv försörjning från sjukförsäkringen i stället för att utveckla individens förmåga och erbjuda relevanta arbets-marknadsstöd.
Det är upp till individen att själv identifiera vilka mål/utbildningar han/hon önskar fullgöra.
Lokala handledare, som får en kortare ”grundkurs”, kommer att stötta deltagarna i sina respektive val.
Studietakten kommer att vara individuell, men de flesta deltagarna förväntas läsa på mellan 5-25%-fart, och handledaren kommer att stötta deltagarna att få individuella studieplaner.