Svårbe ripligt myndighetsspråk

Uppdaterad
Publicerad

Myndighetsspråk är inte alltid så enkelt att förstå, trots att det finns en lag som säger att språket ska vara begripligt.

– Det är alldeles för krångligt, det borde verkligen förenklas. Eller i alla fall ha en guide på nätet där man förstår vad de säger, säger Daniel Andersson från Västerås.

Enligt 11 § i språklagen ska språket i offentlig verksamhet vara vårdat, enkelt och begripligt. Men myndighetsspråk kan vara rätt knepigt ibland. Några som har tagit tag i språket är Sveriges domstolar. Just nu pågår ett arbete med att förenkla språket i domarna. Anledningen är att de dömda inte alltid förstår domarna på grund av det krångliga språket.

– Om vi vill att parter ska förstå vad vi menar och hur vi argumenterar så är det en förtjänst om man uttrycker sig enklare och tydligare, säger Per Kjellsson, lagman vid Västmanlands tingsrätt.

Även om de flesta myndigheter arbetar med språket så finns det fortfarande ett behov av förbättring. Så sent som i mars i år slapp en person betala vite till miljönämnden i Köping. Miljödomstolen ansåg att språket i brevet om vitet inte var tillräckligt begripligt. Meningen som avgjorde det hela löd: ”Om ett föreläggande finns på fastigheten gällande att åtgärda sitt avlopp är det föreläggandets slutdatum som gäller oaktat tillståndets giltighet”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.