När beskedet kom om att svinpest konstaterats i Fagersta arbetade Erik Holmberg med att skörda vete på en av sina åkrar i Åvestbo.
– Man blir ju helt uppgiven när man står där med tröskan och inte vet om man får fortsätta eller inte, säger han.
Fick kassera skörden
Det slutade med att Erik fick avbryta skörden och kassera det han redan hunnit med. Han saknar egna möjligheter att lagra och torka spannmål och ingen annan gård i området vågade ta emot hans vete. Kravet från Jordbruksverket, för att kunna använda till exempel vete från den smittade zonen som livsmedel, är att det ska lagras i minst en månad först innan det förs ut ur zonen.
– Jag ringde ju dagligen till Jordbruksverket för att höra om man kunde lösa det på något vis, men fick inget svar. Men då var det väl panik i alla led såklart, när det bröt ut, säger han.
Oviss framtid
Nu har han fått en kontakt på Jordbruksverket som han kan ringa direkt. Som primärproducent, växtodlare, har han rätt till ersättning från Jordbruksverket utan något ekonomiskt maxtak, men känner ändå en stor osäkerhet kring hur det blir inför nästa år. Om han kommer få ersättning för merjobbet det innebär att som ekobonde, mekaniskt, få bort den förstörda rapsskörden till exempel.
– Om jag ska odla nästa år så måste jag beställa de insatserna redan nu och ligga ute med pengarna. Och sen kanske det visar sig att det inte går att odla. Det är jätteovisst, säger han.
I klippet: ”Det var hemskt” – Erik Holmberg om när han fick kasta 50 ton nyskördad vete.
Åsa Eriksson (S) kräver snabbare agerande från regeringen