En anställd sitter och övervakar träplankor som åker på ett rullband i ett sågverk.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Största oron är inför nästa år” – så påverkas AB Karl Hedins sågverk av restriktionerna i den smittade zonen. Foto: Audrey Erath/SVT

Svinpesten slår mot skogsbolagen – så påverkas Karl Hedins sågverk

Publicerad

Restriktionerna mot afrikansk svinpest påverkar flera skogsföretag som verkar inom den smittade zonen. Ett av dem är träkoncernen AB Karl Hedin som har fått ställa om hela sin råvarukedja för att produktionen ska rulla på i sågverken i Krylbo, Säter och Karbenning.

– Men vi bedömer att vi bara kan hålla på i den här omfattningen fram till årsskiftet, säger Fredrik Marnefeldt, vd för sågverken.

Det som Jordbruksverket kallar för den smittade zonen, som omfattas av restriktioner sedan den 7 september, är ett viktigt råvaruområde för AB Karl Hedin. Företaget äger över 13 000 hektar skog i området, men här finns också flera privata skogsägare som förser deras sågverk med grantimmer.

– Vi upplever inte att Jordbruksverket räknat med de kostnader som uppstår för andra branscher än för jordbruket, säger Fredrik Marnefeldt.

Afrikanska svinpestutbrottet

Inte hänsyn till enskilda företag

Enligt Jordbruksverkets överdirektör Jan Cedervärn kan kostnader varken vägas in i beslutet kring restriktionerna eller i bedömningar för dispenser.

– Vår främsta utgångspunkt är att avgränsa och bekämpa smittan. I det kan vi inte väga in kostnader för enskilda företag, säger han.

Väger ni inte in kostnader för grisindustrin i ert beslut?

– Det blir väl ett omvänt resonemang. Syftet med alla åtgärder är att bekämpa smitta och hindra spridning av smittan. Det innebär att åtgärderna i sig syftar till att minska de ekonomiska effekterna i djurproduktionen.

Både godkända och avslagna ansökningar

AB Karl Hedin har fått ett antal dispenser beviljade för att hämta upp avverkat trä som legat invid väg, men avslag för att hämta upp avverkat trä som legat kvar inne i skogen.

– Det rör sig om ungefär 3000 kubikmeter som bara ligger i väntan på att få skotas ut.

Finns det en risk att det förstörs om det blir liggandes?

– Det har ju legat sedan före den 8 september så vi utgår från att det är skador på virket som behöver hanteras ersättningsmässigt, säger Fredrik Marnefeldt.

I klippet: ”Största oron är inför nästa år” – så påverkas AB Karl Hedins sågverk av restriktionerna.

Sågverk i den smittade zonen

AB Karl Hedins har tre sågverk; ett i Karbenning med 90 anställda, ett i Krylbo med 70 anställda och ett i Säter med 20 anställda.

Inom den smittade zonen finns även Karl Segerströms sågverk i Fagersta med 25 anställda. De har märkt av en produktionsminskning med 20-25 procent till följd av restriktionerna.

Björn Segerström, vd: ”Vi har minskat vår personalstyrka med tre man och hoppas att det ska räcka med det. Förhoppningen är att kunna återanställa igen till våren om restriktionerna upphör”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Afrikanska svinpestutbrottet

Mer i ämnet