Mellan åren 2018 och 2021 har andelen invånare i Fagersta som lever i relativ fattigdom gått från 21 procent till 22 procent.
Och det trots att kommunen tillhör de 30 landsbygdskommuner som sedan 2018 får ekonomiskt stöd för att bekämpa problematiken. De är kommuner som klassas som socioekonomiskt utsatta och som kämpar med bland annat hög arbetslöshet och låg utbildningsnivå.
Totalt 750 miljoner kronor fördelas över tio år.
Fagersta är inte ensam om att inte lyckats vända trenden. I 17 av kommunerna som får stöd har invånarnas ekonomiska standard inte förbättrats.
I videon berättar kommunstyrelsens ordförande i Fagersta om utmaningarna.
Vad innebär det att vara fattig?
I Sverige beskrivs fattigdom antingen som relativ eller absolut.
Den relativa fattigdomen i Sverige är relativ till hushållens inkomst per år. Där ingår man om hushållets inkomst är lägre än 60 procent av snittet i Sverige (räknat som median).
Relativ fattigdom skiljer sig från absolut fattigdom – som innebär att man inte har råd att betala nödvändiga utgifter.
SCB: siffror om fattigdom i Sverige
SCB publicerar statistiken med två års fördröjning – vi visar alltså det senast tillgängliga materialet. Framställningen av Inkomst- och taxeringsregistret består av insamling och bearbetning av data från administrativa källor till ett slutligt observationsregister. Registret innehåller uppgifter från:
- Skatteverket (taxeringsuppgifter, kontrolluppgifter från arbetsgivare, kontrolluppgifter från pensions- och försäkringsutbetalare, kontrolluppgifter över räntor och utdelningar samt standardiserade räkenskapsutdrag)
- Försäkringskassan
- Centrala studiestödsnämnden
- Statens tjänstepensionsverk
- Pensionsmyndigheten
- Försvarsmakten
- Skolverket
- Socialstyrelsen
Registret kompletteras med uppgifter från SCB:s Register över totalbefolkningen (RTB).
Källa: Inkomst- och taxeringsregistret, SCB