SVT frågade unga på stan hur de tänker kring bostadssituationen i länet. Foto: Melker Blomberg

Tufft för unga på bostadsmarknaden i Västmanland

Publicerad

Det har blivit tuffare för unga att ta sig in på bostadsmarknaden. Priset på bostadsrätter har stigit dubbelt så mycket som inkomsterna för unga i Västmanland.

De flesta unga SVT pratat med i Västerås tycker att det är svårt och/eller dyrt att skaffa sig en egen bostad. Trots stor omsättning på bostadsmarknaden och en ökad produktion av hyresrätter så ges kritik att hyrorna ändå blir allt för dyra.

– De bygger väldigt mycket, men hyrorna är på tok för höga, så oavsett har man inte råd, säger västeråsaren Sara Nord.

SVT granskar bostadsmarknaden

Högt tryck på bostadsmarknaden

Vad gäller försäljningar av bostadsrätter och hus så ligger Västerås Stad på en sjätte plats bland landets kommuner i antal sålda objekt mellan 1 mars 2019 och sista februari 2020 via Hemnet. Det visar SVT:s sammanställning. Totalt handlade det om 1983 hus och lägenheter. 70 procent av dessa är lägenheter och 30 procent är hus.

Men många vi pratar med menar att priserna på hus och lägenheter i Västerås gör att många utesluts från marknaden.

– Jag känner extremt många som är ute hela, hela tiden på Hemnet och letar och letar, men det blir aldrig av. Många drömmer om att hitta lägenhet men det händer inte, säger Moa Edestål från Västerås.

– Har man en möjlighet till en kontantinsats och amortera när man köper så blir bostadskostnaderna inte så där jättestora i Västerås om man jämför med till exempel Stockholm, säger Anders Teljebäck (S), kommunalråd i Västerås.

Har blivit relativt dyrare

Bilden av att det blivit dyrare att köpa en bostadsrätt i länet stämmer väl överens medstatistik från Mäklarstatistik. Den visar att kvadratmeterpriset på bostadsrätter ökat med 140 procent mellan 2005 och 2018.

Under samma period har medellönen för vuxna mellan 20-64 år stigit med 45 procent. Under samma period har medelinkomsten bland unga mellan 20 och 24 år stigit med 74 procent. Det visar statistik från SCB.

Fakta: Så gjordes undersökningen

  • SVT har samlat in alla försäljningar på internetsajten Hemnet.
  • Det är drygt 117 000 försäljningar som har skett under perioden 2019-03-01 till 2020-02-29.
  • Vi har sedan räknat ut den totala månadskostnaden för varje bostad – och där inkluderar vi ränta (1,49 %), amorteringar (2 %), eventuell månadsavgift och driftskostnad.
  • Vi har antagit att köparen har pengar till kontantinsatsen på 15% av köpesumman.
  • För att avgöra om ungdomen har råd med månadskostnaden har vi använt Konsumentverkets Flytta hemifrån-budget. I budgeten läggs 36 % av den disponibla inkomsten på boendet.
  • Vi har tagit fram medelinkomsten för en person mellan 20-24 år i varje kommun, räknat ut den disponibla inkomsten per månad och jämför med den totala månadskostnaden för lägenheter i kommunens centralort.
  • Slutligen räknar vi antalet lägenheter där den totala månadskostnaden underskrider 36 % av ungdomens disponibla inkomst.

Undersökningen har inte behandlat hyresrätter utan enbart ägt boende.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT granskar bostadsmarknaden

Mer i ämnet