Lovisa Bylund, elev på Hitachigymnasiet,  står framför en vägg med post-it-lappar och en whiteboard. Hon deltar på et evenemang där skolelever hjälper till att komma på lösningar för framtidens vård.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Vi tror att AI kan ta emot samtal till 1177 i stället för mänskliga operatörer”. Hör Lovisa Bylund och andra elever som utforskade framtidens vård. Foto: Elin Krell/SVT

Unga vill hjälpa vården att effektiviseras – med hjälp av artificiell intelligens

Publicerad

Studenter från MDU och elever från Hitachigymnasiet samlades under fredagen för ett hackaton. Tillsammans tog de fram koncept om olika hjälpmedel till sjukvården som de sedan fick presentera för arrangörerna.

– Jag känner att jag har fått upp ett nytt perspektiv för vad tekniken kan vara, säger Filip Galin, elev på Hitachigymnasiet i Västerås.

Hackaton går ut på att elever från Hitachigymnasiet i Västerås och studenter i robotik från MDU delas in i grupper och tar fram uppslag som kan hjälpa patienter i framtiden.

– Vi vill ta till vara på ungas idéer inom hälsa och sjukvård, och få en koppling mellan teknikidéer och hälsa och sjukvård, säger Kristina Östman, projektledare från Region Västmanland.

Hackaton är frivilligt för MDU-studenterna men obligatoriskt för eleverna på Hitachigymnasiet. Idéerna presenterades för bland annat regionen och företag, och diplom delades ut till grupperna.

Vill ni jobba med detta i framtiden?

– Jag hade absolut kunna se mig själv göra någon studie som riktar sig mot medicinsk teknik, men jag har lite saker jag vet att jag vill jobba med sedan innan så jag tror att jag kommer gå den vägen, säger Filip Galin.

– Kanske inte tillämpa inom vården. Jag vill hellre jobba lite i bakgrunden, säger MDU-studenten Oskar Abdulkarim.

AI, proteser och demens. Det är några av fokuspunkterna bland grupperna. Se i videon vilka idéer eleverna har.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.