En gymnasieelev vid bord under lektion tittar in i kameran.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här tränas en AI att se skillnad på glad och ledsen – följ med på AI-lektion: ”Datorer är dumma” Foto: Christoffer Söderman / SVT

Följ med på AI-lektion – nytt ämne på gymnasiet i höst

Publicerad

Kritik har funnits att det införts för snabbt, men från den här hösten erbjuds kurser i AI inom gymnasieskolan. SVT följde med på lektion på NTI Gymnasiet i Västerås.
– Pappa sa att det här är bullshit, flinar Adrian Brolin som läser kursen som obligatorisk.

Från juli 2024 kan gymnasieskolor och viss vuxenutbildning erbjuda kurser i AI – Artificiell intelligens. De bestämmer själva om kursen ska vara obligatorisk eller valbar.

På NTI Gymnasiet i Västerås är AI-ämnet obligatoriskt bland annat för eleverna på teknikprogrammets inriktning mot ingenjör och för estetiska programmets designelever. Eleverna på exempelvis el- och energiprogrammet kan läsa det som individuellt val.

AI i skolan

– Vi gör inga anspråk att eleverna ska bli några AI-experter. Kursen ska ge en inblick i och bättre förståelse för fenomenet, säger rektor Anders Tegerhult.

Ska förberedas bättre

Initiativet är Skolverkets och syftar till att förbereda eleverna för fortsatta studier och arbetsliv. Ursprungligen skulle ämnet införas 2025, men den snabba teknikutvecklingen skyndade på processen. Detta har fått kritik, bland annat för att det finns få behöriga lärare och blev ont om tid för förberedelser.

– Vi är nischade mot mjukvaruutveckling så för oss var det inte ett stort steg. Men för andra skolor kan det nog vara det, säger Anders Tegerhult.

– Att slänga in något helt oprövat kan man förstås ha åsikter om. Besluten från Skolverket behöver vara genomtänkta, samtidigt ska man ju inte bromsa utvecklingen, fortsätter han.

I videon: ”Datorer är dumma” – följ med på AI-lektion

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

AI i skolan

Mer i ämnet