Från juli 2024 kan gymnasieskolor och viss vuxenutbildning erbjuda kurser i AI – Artificiell intelligens. De bestämmer själva om kursen ska vara obligatorisk eller valbar.
På NTI Gymnasiet i Västerås är AI-ämnet obligatoriskt bland annat för eleverna på teknikprogrammets inriktning mot ingenjör och för estetiska programmets designelever. Eleverna på exempelvis el- och energiprogrammet kan läsa det som individuellt val.
– Vi gör inga anspråk att eleverna ska bli några AI-experter. Kursen ska ge en inblick i och bättre förståelse för fenomenet, säger rektor Anders Tegerhult.
Ska förberedas bättre
Initiativet är Skolverkets och syftar till att förbereda eleverna för fortsatta studier och arbetsliv. Ursprungligen skulle ämnet införas 2025, men den snabba teknikutvecklingen skyndade på processen. Detta har fått kritik, bland annat för att det finns få behöriga lärare och blev ont om tid för förberedelser.
– Vi är nischade mot mjukvaruutveckling så för oss var det inte ett stort steg. Men för andra skolor kan det nog vara det, säger Anders Tegerhult.
– Att slänga in något helt oprövat kan man förstås ha åsikter om. Besluten från Skolverket behöver vara genomtänkta, samtidigt ska man ju inte bromsa utvecklingen, fortsätter han.
I videon: ”Datorer är dumma” – följ med på AI-lektion
OM NYA GYMNASIEÄMNET Artificiell intelligens
Från och med hösten 2024 kan gymnasieskolor och utbildningsanordnare inom komvux erbjuda ämnet artificiell intelligens. Ämnet fokuserar främst på AI-utvecklingen ur ett samhällsperspektiv men också hur AI kan användas för problemlösning.
Ämnet behandlar AI-utvecklingen framförallt ur ett samhällsperspektiv och utforskar vilka konsekvenser det kan ha för det dagliga livet. I undervisningen ska eleverna även ges möjlighet att använda AI för problemlösning.
Källa: Skolverket