En gymnasielärare på sitt arbetsrum.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Vi använder det dagligen, ofta utan att veta om det” – Kaj Dahl är en av få behöriga AI-lärare i Sverige. Foto: Jenny Berggren/SVT

Kaj en av åtta AI-lärare i landet: ”Alla använder AI utan att veta om det”

Publicerad

Än finns det bara åtta behöriga AI-lärare i landet, enligt Skolverkets statistik. Något som bland andra P4 Sjuhärad rapporterat. En av dem är Kaj Dahl, gymnasielärare i Västerås.

– Det är ju redan nu ganska många obehöriga lärare i svensk skola, och den fungerar ju. Bra eller dåligt kan man diskutera, säger han.

I höst är ämnet AI nytt inom gymnasieskolan och viss vuxenutbildning. Införandet snabbades på, vilket gjort att de behöriga lärarna är få. Vid höstterminens start fanns bara åtta behöriga lärare i hela landet. Det visar utdrag från Skolverket som även SVT Nyheter Västmanland tagit del av.

För att lärarna snabbt ska bli fler har Skolverket gett vissa universitet och högskolor – däribland Mälardalens universitet – uppdraget att erbjuda kurser för dem som ska undervisa i ämnet, sådana som behövs för att bli behörig.

Fler AI-lärare utbildas

Kaj Dahl är sedan tidigare behörig gymnasielärare i matematik, fysik och programmering. Att läsa till det som behövdes för att även bli behörig AI-lärare var inget stort steg, berättar han.

– Jag tror att det kommer komma fler behöriga lärare. Jag vet flera som håller på att skaffa det.

I videon: ”Intressant att diskutera hur AI kommer påverka oss i framtiden”

Vem kan bli AI-lärare?

Från hösten 2024 är artificiell intelligens ett nytt ämne i gymnasieskolan och på komvux. Den som redan är behörig lärare i teknik, matematik, programmering, gränssnittsdesign eller webbutveckling i gymnasieskolan behöver 15 högskolepoäng inom artificiell intelligens för att bli behörig att undervisa i ämnet.

Uppdragsutbildningen omfattar två kurser om 7,5 hp vardera och går att läsa på olika lärosäten. Den ena kursen har en teknisk inriktning och den andra en samhällsvetenskaplig.

Källa: Skolverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.