Våtmarkens uppgift är bland andra att ta emot och hålla kvar vatten i marken. En positiv effekt av det är en bättre livsmiljö för många olika arter som inte klarar sig i en torr skogsmiljö. En annan fördel är att ett blötare landskap minskar risken för skogsbrand.
– I slutet av det här seklet är ett scenario att vi får lika torrt här som vid medelhavet. Väntar vi tills dess då blir det jobbigt att vända, men börjar vi redan nu att klimatanpassa landskapet så är det mycket lättare, säger våtmarkssamordnare Robert Axelsson på länsstyrelsen i Västmanland.
Behövs många fler projekt
Genom länsstyrelsen är det möjligt att söka bidrag (LONA) med maximalt 90 procent av kostnaden för att anlägga en våtmark. Enligt Robert Axelsson har det sedan 2018 varit 13 projekt där man bygger, restaurerar eller har en förstudie om en våtmark i Västmanland. 2021 har det varit sex projekt hittills och det är alldeles för lite menar han.
– Med tanke på att 90 att procent av våtmarkerna inte finns kvar längre så behövs det fler projekt, säger han.
Lokala naturvårdssatsningen (LONA)
LONA-bidrag ska främja ett långsiktigt lokalt naturvårdsengagemang och ge kommunerna möjlighet att satsa lite extra på naturvård och friluftsliv.
Källa: Länsstyrelsen i Västmanland.