Personen i bildens vänstra sektion står framför en bakgrund med stadsutsikt och pratar, medan den högra sektionen visar en närbild av en kökskran som droppar vatten.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet förklarar SVT:s reporter Jennifer Howgate PFAS-läget i Västerås och berättar mer om de höga halterna i dricksvattnet. Foto: SVT

Västerås i överlägsen PFAS-topp – giftet måste minska kraftigt i dricksvattnet

Publicerad

Om två år sänks den tillåtna halten PFAS i dricksvatten. Enligt en ny rapport från Naturskyddsföreningen ligger PFAS-halterna i Västerås fem gånger högre än det nya gränsvärdet.

Naturskyddsföreningen har undersökt kranvatten i drygt 30 kommuner och 19 vattendrag. I alla vattendrag hittades PFAS, liksom nästan alla dricksvattenprov.

I tre av kommunerna – Västerås, Gävle och Halmstad – finns högre nivåer än gränsvärdet. De kommunerna kommer att tvingas fixa problemet innan 2026, något som kan kosta miljoner. Västerås sticker ut, där var nivån mer än fem gånger så hög som gränsvärdet.

SVT har tidigare rapporterat om det pågående arbetet för att minska halterna av PFAS i Västerås dricksvatten till 2026.

– Det är inte alarmerande för människors hälsa. Men det är tydligt att man måste åtgärda det, säger Mattias Öberg, docent i toxikologi vid Karolinska institutet.

I klippet förklarar SVT:s reporter Jennifer Howgate PFAS-läget i Västerås.

FAKTA: PFAS

PFAS är kemikalier skapade av människan som bryts ner extremt långsamt och därför ansamlas i naturen och i våra kroppar. En del är giftiga, och kan öka risken för olika negativa hälsoeffekter.

PFAS har tillverkats sedan 1950-talet och är bland annat smuts- och fettavvisande. Det finns i allt möjligt som smink, impregnering, popcornpåsar, brandskum och solceller.

PFAS finns inte naturligt i naturen, men hittas numera överallt. Bland annat kan miljontals européer vara utsatta av för höga nivåer i sitt dricksvatten.

Källa: Kemikalieinspektionen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.