Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ett tomt falskt körkort och ett falskt svenskt pass under UV-ljus Foto: Akon Baker/SVT

Ali levererar falska pass och körkort från tillverkare i Turkiet till köpare i Sverige

Uppdaterad
Publicerad

I grupper på Facebook erbjuder tillverkare utomlands falska id-handlingar och intyg.

Ali som bor i Västmanland fungerar som mellanhand för tillverkarna i Turkiet och köparna i Sverige.

– Jag hjälper människor. Folk som drömmer om att komma hit och ha ett liv, säger han om sin syn på det olagliga han är en del av.

SVT:s reporter gick med i grupper på Facebook där det säljs förfalskade svenska pass, körkort och intyg från skolor och jobb. När SVT tog kontakt med tillverkare tog det inte lång tid att få flera erbjudanden. En av tillverkarna berättade hur han jobbar.

– Jag köper pass från folk. I vissa fall har personen avlidit, tappat bort det eller säljer det ändå till mig. Jag ändrar hela framsidan med nytt namn och bild sen blir det ett ”original” pass, säger han.

Förfalskningarna tillverkas utomlands

Förfalskarna utvecklar sina metoder i takt med teknikutvecklingen, vilket gör att det kan vara svårt att se att dokumenten är falska.

När SVT pratar med mellanhanden Ali, som egentligen heter något annat, beskriver han en bild av en marknad som drivs av tillverkare utomlands, där beställare i Sverige betalar och lämnar personuppgifter som sedan blir grunden till den förfalskade handling som han senare levererar.

– Vid större beställningar åker jag ner till Turkiet, hämtar handlingarna och levererar till beställare från hela Sverige, säger han.

”Jag bara fixar och levererar”

När SVT frågar Ali hur han ser på sitt ansvar, till exempel om någon med falskt körkort skulle orsaka en allvarlig olycka, eller att någon tack vare sina falska handlingar vinner fördelar.

– Jag frågar faktiskt inte vad de ska ha handlingarna till, jag bara fixar och levererar dem, säger han.

Det här är brottet: Urkundsförfalskning

Urkundsförfalskning är ett bedrägeri som innebär att man förfalskar en skriftlig handling i syfte att begå ett brott. 

Några exempel är protokoll, kontrakt, skuldebrev, intyg, id-kort och biljett.

Straffet för är fängelse i högst två år. Om det anses grovt kan det ge fängelse upp till fyra år. Vid ringa brott döms man för förvanskning av urkund till böter eller fängelse i högst sex månader.

Källa: lagen.nu

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.