Lars Brandberg knäböjer på en grön gräsmatta där vildsvin har grävt upp jorden, omgiven av träd och höstfärger på Frösåker i Västerås. I bakgrunden syns ett rött hus och andra byggnader, samt några parkerade bilar. Lars håller i en grästuva som vildsvinen har bökat upp.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se förödelsen efter att vildsvinen har gått lös på Lars Brandbergs gräsmatta under en natt: ”Jag skrattade och åkte till jobbet” Foto: Maja Tengnér/SVT

Lars har testat urin och sköljmedel – men vildsvinen fortsätter böka upp hans tomt

Uppdaterad
Publicerad

En flock vildsvin ställer till med stora problem i Frösåker utanför Gäddeholm. Här har flera grannar fått gräsmattan uppbökad mer än en gång, och fotbollsplanen går inte att spela på längre.

– Sista gången de bökade upp min gräsmatta skrattade jag bara, säger Lars Brandberg.

När Lars Brandberg visar runt i det gamla sommarstugeområdet Frösåker, utanför Gäddeholm i Västerås, har minst tomter nya spår av vildsvin. På gräsmattor och stigar ligger jorden i kokor och fotbollsplanen är omöjlig att spela på.

– Vi har pratat med kommunen, men de kan inte skicka ut någon jägare för att det är utanför detaljplanlagt område, säger Britt Barrsäter, som bor i området.

Jägareförbundet: ”Sätt krav på vildsvinsjakt”

Statusen för vildsvin i Västmanland är under kontroll, enligt Jägareförbundet, men djuren förökar sig snabbt om de inte jagas och kan leda till lokala problem.

– Om de förstör gräsmattor är det ofta någon rot som de drar efter. Kvickrot eller något annat som de tycker är gott, säger Johan Wigren, jakt- och viltförvaltningsansvarig hos Jägareförbundet Västmanland.

I klippet: Följ med Lars ”Totte” Brandberg och se hur mycket vildsvinen har bökat sönder i Frösåker.

Experten: Så kan du få hjälp av skjuta av vildsvin nära ditt bostadsområde

En vildsvinsfamilj bökar i jorden.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Lars Björk, jaktvårdskonsulent i Västmanland, om hur du slipper vildsvin på tomten: ”Plocka undan mat som de kan hitta”. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.